Zdravje > Prehrana
80 ogledov

Tuna od osem do 20 evrov

tuna Žurnal24 main
Na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) so preverjali enajst vzrocev tune. Preverjali so tudi vsebnost živega srebra in ali je res pomakana v oljčno olje.

Na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) so v svojem testu tokrat pod drobnogled vzeli enajst vzrocev tunin, devet v oljčnem in dva v ekstra deviškem oljčnem olju. Med preizkušenimi tuninami so ugotovili opazne razlike v vsebnosti soli, kakovosti oljčnega olja in tudi pri senzorilnih lastnostih. Tudi cene se močno razlikujejo, za vzorce so odšteli od 8,32 do 20,69 evra na kilogram. Najbolje so se v tem testu izkazale trgovske blagovne znamke.

Vsebnost živega srebra

"V ribah je živo srebro predvsem v metilirani obliki, ki je najbolj toksična oblika živega srebra, kar je bil tudi razlog, da smo preverili, koliko živega srebra je v tunini," pravi prehranska strokovnjakinja z ZPS Tanja Pajk Žontar in dodaja: "Dobra novica je, da so vsi vzorci vsebovali bistveno manj živega srebra, kot je zakonsko dovoljena zgornja meja.” Zaradi previdnostnega načela pa vše vedno velja, naj nosečnice, ženske, ki nameravajo zanositi, doječe matere in majhni otroci ne uživajo rib, ki bi lahko vsebovale več kovin. “To so ribe, ki so na koncu prehranjevalne verige, to pa so predvsem tun, morski pes in mečarica,” opisuje. Kar pa po njenih besedah ne pomeni, da naj te skupine potrošnikov sploh ne bi uživale rib, le izbirati morajo med tistimi vrstami, ki so na nižji stopnji prehranjevalne verige in se torej prehranjujejo z manjšimi ribicami in z rastlinsko hrano, saj običajno vsebujejo manj kovin.

Z analizo sestave sterolov so preverjali tudi prisotnost oljčnega olja. “Rezultati so dobri, saj so vsi vzorci res vsebovali oljčno olje,” pojasnjujejo. A so kar nekaj razlik ugotovili pri ugotavljanju kakovosti olja, ki so jo določili na podlagi maščobno-kislinske sestave oljčnega olja. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.