Zdravnikom omejili recepte za lastne potrebe, zbornica na nogah

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Minister Fakin ZZZS poziva, da predvidene omejitve za pridobivanje osebnih receptov, ki bi prizadele specializante in zdravnike brez licence, ponovno preuči.
Oglej si celoten članek

Po doslej veljavni zakonodaji, lahko vsak zdravnik v breme zdravstvenega zavarovanja predpiše zdravilo na recept za osebno rabo sebi ali svojemu družinskemu članu. Zavod za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) zdravniku na njegov predlog dodeli 30 receptov za osebno rabo letno.

 Po 30 obrazcev za osebne recepte je lani prejelo 8.670 zdravnikov, letos pa 8641 zdravnikov. Posamezni zdravnik je lani predpisal povprečno 14,8 osebnih receptov, povprečni znesek, ki ga je zdravnik porabil za svoje recepte pa je znašal nekaj manj kot 280 evrov. Posamezni prebivalec Slovenije je lani dobil povprečno 8,67 recepta za zdravila.

Lahko zdravnik zdravi samega sebe?

"Takšne ureditve po našem vedenju ne poznajo v nobeni drugi državi," pravijo na ZZZS. "V preteklosti je bila takšna ureditev že večkrat predmet različnih razprav, od razmišljanj, da je strokovno sporno, da zdravnik zdravi samega sebe ter, da ne gre za pravico zavarovanih oseb, temveč za pravico oz. boniteto zdravnikov iz naslova javnih sredstev."

"Osebne recepte zlorabili za predpisovanje pomirjeval in drugih psihoaktivnih snovi"

Po doslej veljavni zakonodaji so zdravila na recept lahko pisali tudi zdravniki brez licence, po podatkih ZZZS pa so posamični primeri nakazovali na strokovno nepravilno predpisovanje zdravil zdravnikov, ki veljavne licence nimajo in torej ne morejo samostojno oziroma strokovno opravljati zdravljenja.
Poleg tega so, kot pravijo na ZZZS, osebne recepte nekateri posamezni zdravniki zlorabili za predpisovanje pomirjeval in drugih psihoaktivnih snovi in pri tem navajajo javnosti najbolj poznana primera zdravnika Ivana Radana in Franca Grošlja, zoper katera zaradi večjih nepravilnosti poteka tudi sodni postopek.

Recepti za osebno rabo le za akutna stanja

Skupščina ZZZS je septembra spremenila pravila glede uporabe receptov za osebno rabo. Spremembe bodo začele veljati konec oktobra. Zdravniki bodo še vedno upravičeni do 30 receptov za osebno rabo, vendar bodo ti recepti neobnovljivi. "Ta opredelitev izhaja iz namena receptov za osebno rabo. Ti naj se uporabljajo le pri akutnih zdravstvenih stanjih in ne za dolgotrajno zdravljenje, čemur so namenjeni obnovljivi recepti," pojasnjujejo.

Novi pogoji: veljavna licenca in delo v javnem zavodu

Poleg tega sta na novo določena dva pogoja za zdravnika, da je upravičen do teh receptov: zdravnik mora imeti veljavno licenco Zdravniške zbornice Slovenije. "Pogoj veljavne licence je določen zaradi zagotovitve primerne, kakovostne in varne zdravstvene obravnave zavarovanih oseb, katerim se predpiše zdravilo na recept za osebno rabo. Predpisovanje zdravil je namreč le eden od vidikov zdravljenja, zato je veljavna licenca zagotovilo za kakovostno in varno zdravljenje," poudarjajo na ZZZS.

Po oceni zdravniške zbornice bo brez receptov za osebno rabo ostalo 3100 zdravnikov

Poleg veljavne licence mora biti zdravnik, ki je upravičen do receptov za osebno rabo, zaposlen v javni službi ali po pogodbi dela za ključne inštitucije, kot je ministrstvo za zdravje, medicinska fakulteta, NIJZ, Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano ali ZZZS ali z Zavodom za pokojninsko in invalidsko zavarovanje.

Osebne recepte bodo dodelili tudi upokojenim zdravnikom, če so pred upokojitvijo opravljali zdravstvene storitve v okviru javne zdravstvene službe ali delali za zgoraj navedene navedene institucije. Tudi upokojeni zdravniki morajo imeti veljavno licenco in morajo biti evidentirani v bazi podatkov o izvajalcih zdravstvenih storitev.

Zdravniška zbornica: To pomeni 100 tisoč dodatnih obravnav

Foto: Anže Petkovšek Zdenka Čebašek Travnik Brez pravice do predpisovanja receptov za osebno rabo bo po oceni Zdravniške zbornice Slovenije ostalo najmanj 3100 zdravnikov in zobozdravnikov. "To pomeni blizu 100.000 dodatnih obravnav pri že tako preobremenjenih zdravnikih v osnovnem zdravstvu. Za izvedbo tolikšnega števila dodatnih obravnav bi bilo potrebno angažirati najmanj 12 novih timov družinske medicine, kar predstavlja okrog 1,5 milijona evrov dodatnega letnega izdatka za zdravstveno blagajno," poudarjajo na Zdravniški zbornici Slovenije (ZZS) in dodajajo, da ukrep z njimi ni bil usklajen. "Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije tudi še ni pojasnil, v čem je ukrep boljši in cenejši od prejšnje ureditve."

Zdravniki pritisnili na Fakina

Zdravniška zbornica Slovenije meni, da je recept za osebno rabo eden izmed redkih instrumentov racionalizacije v slovenskem javnem zdravstvu, saj zdravniki s tem, ko recepte predpisujejo sami sebi in svojim družinskim članom, razbremenjujejo zdravstveni sistem. ZZS, ki jo vodi Zdenka Čebašek Travnik je novega ministra za zdravje Sama Fakina opozorila na potencialne zaplete. Zbornica pričakuje, da se bodo pravila obveznega zdravstvenega zavarovanja "v kratkem ustrezno spremenila na način, da
bodo vsi zdravniki s strokovnim izpitom imeli možnost predpisovanja receptov za osebno rabo."

Z ministrstva za zdravje so danes sporočili, da je minister za zdravje Samo Fakin na vodstvo Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije že naslovil dopis, v katerem ga prosi, da ponovno preuči odločitev Upravnega odbora in Skupščine ZZZS o ukinitvi osebnega recepta za zdravnike brez licence in specializante.

sergeja.hadner@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 14

  • 10:45 4. Oktober 2018.

    Končno je nekomu kapnilo,da se recepti za osebno uporabo izkoriščajo za predpisovanje zdravil,ki so v skupini pomirjeval,uspaval in mamil?Sploh je …

  • 09:47 4. Oktober 2018.

    Ga. novinarka! Osebni recepti so namenjeni za zdravljenje zdravnika in NJEGOVIH DRUŽINSKIH ČLANOV, torej je poprečje precej drugačno od navedenega. …

  • mph
    09:43 4. Oktober 2018.

    Tukaj mi se zdi povsem logično, da zdravnik lahko sam sebi predpiše zdravilo. Seveda so možne malverzacije z opijati in …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.