Zdravje
12500 ogledov

Zdravnikom omejili recepte za lastne potrebe, zbornica na nogah

Zdravnik Reuters
Minister Fakin ZZZS poziva, da predvidene omejitve za pridobivanje osebnih receptov, ki bi prizadele specializante in zdravnike brez licence, ponovno preuči.

Po doslej veljavni zakonodaji, lahko vsak zdravnik v breme zdravstvenega zavarovanja predpiše zdravilo na recept za osebno rabo sebi ali svojemu družinskemu članu. Zavod za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) zdravniku na njegov predlog dodeli 30 receptov za osebno rabo letno.

 Po 30 obrazcev za osebne recepte je lani prejelo 8.670 zdravnikov, letos pa 8641 zdravnikov. Posamezni zdravnik je lani predpisal povprečno 14,8 osebnih receptov, povprečni znesek, ki ga je zdravnik porabil za svoje recepte pa je znašal nekaj manj kot 280 evrov. Posamezni prebivalec Slovenije je lani dobil povprečno 8,67 recepta za zdravila.

Lahko zdravnik zdravi samega sebe?

"Takšne ureditve po našem vedenju ne poznajo v nobeni drugi državi," pravijo na ZZZS. "V preteklosti je bila takšna ureditev že večkrat predmet različnih razprav, od razmišljanj, da je strokovno sporno, da zdravnik zdravi samega sebe ter, da ne gre za pravico zavarovanih oseb, temveč za pravico oz. boniteto zdravnikov iz naslova javnih sredstev."

"Osebne recepte zlorabili za predpisovanje pomirjeval in drugih psihoaktivnih snovi"

Po doslej veljavni zakonodaji so zdravila na recept lahko pisali tudi zdravniki brez licence, po podatkih ZZZS pa so posamični primeri nakazovali na strokovno nepravilno predpisovanje zdravil zdravnikov, ki veljavne licence nimajo in torej ne morejo samostojno oziroma strokovno opravljati zdravljenja.
Poleg tega so, kot pravijo na ZZZS, osebne recepte nekateri posamezni zdravniki zlorabili za predpisovanje pomirjeval in drugih psihoaktivnih snovi in pri tem navajajo javnosti najbolj poznana primera zdravnika Ivana Radana in Franca Grošlja, zoper katera zaradi večjih nepravilnosti poteka tudi sodni postopek.

Recepti za osebno rabo le za akutna stanja

Skupščina ZZZS je septembra spremenila pravila glede uporabe receptov za osebno rabo. Spremembe bodo začele veljati konec oktobra. Zdravniki bodo še vedno upravičeni do 30 receptov za osebno rabo, vendar bodo ti recepti neobnovljivi. "Ta opredelitev izhaja iz namena receptov za osebno rabo. Ti naj se uporabljajo le pri akutnih zdravstvenih stanjih in ne za dolgotrajno zdravljenje, čemur so namenjeni obnovljivi recepti," pojasnjujejo.

Novi pogoji: veljavna licenca in delo v javnem zavodu

Poleg tega sta na novo določena dva pogoja za zdravnika, da je upravičen do teh receptov: zdravnik mora imeti veljavno licenco Zdravniške zbornice Slovenije. "Pogoj veljavne licence je določen zaradi zagotovitve primerne, kakovostne in varne zdravstvene obravnave zavarovanih oseb, katerim se predpiše zdravilo na recept za osebno rabo. Predpisovanje zdravil je namreč le eden od vidikov zdravljenja, zato je veljavna licenca zagotovilo za kakovostno in varno zdravljenje," poudarjajo na ZZZS.

Po oceni zdravniške zbornice bo brez receptov za osebno rabo ostalo 3100 zdravnikov

Poleg veljavne licence mora biti zdravnik, ki je upravičen do receptov za osebno rabo, zaposlen v javni službi ali po pogodbi dela za ključne inštitucije, kot je ministrstvo za zdravje, medicinska fakulteta, NIJZ, Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano ali ZZZS ali z Zavodom za pokojninsko in invalidsko zavarovanje.

Osebne recepte bodo dodelili tudi upokojenim zdravnikom, če so pred upokojitvijo opravljali zdravstvene storitve v okviru javne zdravstvene službe ali delali za zgoraj navedene navedene institucije. Tudi upokojeni zdravniki morajo imeti veljavno licenco in morajo biti evidentirani v bazi podatkov o izvajalcih zdravstvenih storitev.

Zdravniška zbornica: To pomeni 100 tisoč dodatnih obravnav

Zdenka Čebašek Travnik | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Brez pravice do predpisovanja receptov za osebno rabo bo po oceni Zdravniške zbornice Slovenije ostalo najmanj 3100 zdravnikov in zobozdravnikov. "To pomeni blizu 100.000 dodatnih obravnav pri že tako preobremenjenih zdravnikih v osnovnem zdravstvu. Za izvedbo tolikšnega števila dodatnih obravnav bi bilo potrebno angažirati najmanj 12 novih timov družinske medicine, kar predstavlja okrog 1,5 milijona evrov dodatnega letnega izdatka za zdravstveno blagajno," poudarjajo na Zdravniški zbornici Slovenije (ZZS) in dodajajo, da ukrep z njimi ni bil usklajen. "Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije tudi še ni pojasnil, v čem je ukrep boljši in cenejši od prejšnje ureditve."

Zdravniki pritisnili na Fakina

Zdravniška zbornica Slovenije meni, da je recept za osebno rabo eden izmed redkih instrumentov racionalizacije v slovenskem javnem zdravstvu, saj zdravniki s tem, ko recepte predpisujejo sami sebi in svojim družinskim članom, razbremenjujejo zdravstveni sistem. ZZS, ki jo vodi Zdenka Čebašek Travnik je novega ministra za zdravje Sama Fakina opozorila na potencialne zaplete. Zbornica pričakuje, da se bodo pravila obveznega zdravstvenega zavarovanja "v kratkem ustrezno spremenila na način, da
bodo vsi zdravniki s strokovnim izpitom imeli možnost predpisovanja receptov za osebno rabo."

Z ministrstva za zdravje so danes sporočili, da je minister za zdravje Samo Fakin na vodstvo Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije že naslovil dopis, v katerem ga prosi, da ponovno preuči odločitev Upravnega odbora in Skupščine ZZZS o ukinitvi osebnega recepta za zdravnike brez licence in specializante.

sergeja.hadner@zurnal24.si

Komentarjev 14
  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 10:45 04.oktober 2018.

    Končno je nekomu kapnilo,da se recepti za osebno uporabo izkoriščajo za predpisovanje zdravil,ki so v skupini pomirjeval,uspaval in mamil?Sploh je pa sramota to,da so do teh receptov upravičeni tudi ranocelniki brez licence.Prav je storila ZZZS,še bolj bi jih morala oklestit!

  • Sončnica 09:47 04.oktober 2018.

    Ga. novinarka! Osebni recepti so namenjeni za zdravljenje zdravnika in NJEGOVIH DRUŽINSKIH ČLANOV, torej je poprečje precej drugačno od navedenega. Poleg tega zdravniki, ki po novem ne bodo imeli pravice pisanja osebnih receptov, še vedno veselo na veliko v bolnišnicah ...prikaži več in zdravstvenih domovih pišejo recepte za vse druge paciente (to jim nalaga ZZZS) - torej za sebe in bližnje niso dovolj strokovni, za ostale paciente pa. Malo v razmislek...

  • mph 09:43 04.oktober 2018.

    Tukaj mi se zdi povsem logično, da zdravnik lahko sam sebi predpiše zdravilo. Seveda so možne malverzacije z opijati in podobno, kar pa ne bi smelo biti noben tehničen problem spremljat. in, če pomislim, da bom zato nekje čakal zdaj ...prikaži več 1 mesec več, dam vso podporo pri temu zdravniški zbornici za spremembo.