Zdravniška stavka: Tako bodo delali zdravniki

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Stavka se je začela, ta teden je bolniki naj še ne bi občutili.
Oglej si celoten članek

Ob sedmi uri se je začela splošna stavka zdravnikov in zobozdravnikov. Prvi teden stavke bodo delali, kot so dejali, "tako kot ostali državni uslužbenci," to je štirideset ur, pozneje pa bodo stavko tudi zaostrili, če seveda ne bo prišlo dogovora z vlado.

Kaj to pomeni za bolnike?

V prvem tednu nič posebnega, čeprav so se ponekod že odločili, da bodo prenaročili bolnike za poznejši čas, na primer v UKC Maribor in predvsem na Ptuju. V naši največji bolnišnici, v UKC Ljubljana se to še ni zgodilo. 

Če po dveh tednih trajanja stavke ne bodo uspeli doseči dogovora z vlado, bodo opravljati le še tiste storitve, kot jih v času stavke opredeljuje zakon. To pomeni, da bodo obravnavali le nujne bolnike, nosečnice, otroke in starostnike ter izvajali operacije bolnikov z rakom. Ne bodo pa opravljali nenujnih pregledov ali posegov. To pa seveda pomeni težave in še daljše čakalne vrste. 

Najhuje bo v zavodih, kjer jim nasploh primanjkuje zdravnikov, ker je največja težava z anesteziologi, je pričakovati, da bodo najprej odpovedovali operacije. Največje težave pričakujejo v ptujski bolnišnici, kjer  samo za ta teden odpovedali okoli polovico ne nujnih operacij. Kot je dejal direktor bolnišnice, pri njih vse, kar ni po običajnih postopkih, pelje v katastrofo. 

Predsednik Fidesa Konrad Kuštrin pričakuje, da se bo k stavki pridružila večina članov. "Zaradi narave dela bodo posamezniki tudi zelo težko izskočili ven. Pričakujem, da bo stavkalo praktično vso zdravništvo," je dejal. V Fidesu pričakujejo, da bo stavka vodila v spremembe, ki so v zdravstvu potrebne. 

Stavko sicer organizira najštevilnejši zdravniški sindikat Fides, pridružili pa se ji bodo tudi družinski zdravniki v okviru Praktikuma. Ti bodo poleg tega, da bodo omejili svoje delo na 40 ur tedensko, tudi pogosteje napotovali bolnike k specialistom.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 17:25 8. November 2016.

    Najbolj zanimiv je naslov tega članka "Tako bodo delali zdravniki", po čemer bi lahko sklepali, da bodo zdravniki v naši …

  • 11:04 8. November 2016.

    nikakrsno odgovornostjo. sluzba jim je placevala magisterije, studirali so med delovnim casom. Vojska je pa itak v razsulu. Brez hisnikov …

  • 11:00 8. November 2016.

    Zanimivo, da gredo vedno vsi stavkati pred vlado, ki si umije roke z nimamo denarja, kar je sicer res. Nikoli …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.