Zdravje > Aktualno
66 ogledov

Zdravniška stavka: Tako bodo delali zdravniki

stavka zdravnikov Saša Despot
Stavka se je začela, ta teden je bolniki naj še ne bi občutili.

Ob sedmi uri se je začela splošna stavka zdravnikov in zobozdravnikov. Prvi teden stavke bodo delali, kot so dejali, "tako kot ostali državni uslužbenci," to je štirideset ur, pozneje pa bodo stavko tudi zaostrili, če seveda ne bo prišlo dogovora z vlado.

Kaj to pomeni za bolnike?

V prvem tednu nič posebnega, čeprav so se ponekod že odločili, da bodo prenaročili bolnike za poznejši čas, na primer v UKC Maribor in predvsem na Ptuju. V naši največji bolnišnici, v UKC Ljubljana se to še ni zgodilo. 

Če po dveh tednih trajanja stavke ne bodo uspeli doseči dogovora z vlado, bodo opravljati le še tiste storitve, kot jih v času stavke opredeljuje zakon. To pomeni, da bodo obravnavali le nujne bolnike, nosečnice, otroke in starostnike ter izvajali operacije bolnikov z rakom. Ne bodo pa opravljali nenujnih pregledov ali posegov. To pa seveda pomeni težave in še daljše čakalne vrste. 

Najhuje bo v zavodih, kjer jim nasploh primanjkuje zdravnikov, ker je največja težava z anesteziologi, je pričakovati, da bodo najprej odpovedovali operacije. Največje težave pričakujejo v ptujski bolnišnici, kjer  samo za ta teden odpovedali okoli polovico ne nujnih operacij. Kot je dejal direktor bolnišnice, pri njih vse, kar ni po običajnih postopkih, pelje v katastrofo. 

Predsednik Fidesa Konrad Kuštrin pričakuje, da se bo k stavki pridružila večina članov. "Zaradi narave dela bodo posamezniki tudi zelo težko izskočili ven. Pričakujem, da bo stavkalo praktično vso zdravništvo," je dejal. V Fidesu pričakujejo, da bo stavka vodila v spremembe, ki so v zdravstvu potrebne. 

Stavko sicer organizira najštevilnejši zdravniški sindikat Fides, pridružili pa se ji bodo tudi družinski zdravniki v okviru Praktikuma. Ti bodo poleg tega, da bodo omejili svoje delo na 40 ur tedensko, tudi pogosteje napotovali bolnike k specialistom.

Komentarjev 6
  • Tom G Ad Ich 17:25 08.november 2016.

    Najbolj zanimiv je naslov tega članka "Tako bodo delali zdravniki", po čemer bi lahko sklepali, da bodo zdravniki v naši državi vsaj enkrat delali. Do sedaj so se več ali manj samo sprehajali po hodnikih, pili kavice in štrajkali za ...prikaži več višje plače. Če pa so že delali, pa so delali zdravniške napake eno za drugo in samo škodili pacientom, ki so prišli njim v roke.

  • jakec1575 11:04 08.november 2016.

    nikakrsno odgovornostjo. sluzba jim je placevala magisterije, studirali so med delovnim casom. Vojska je pa itak v razsulu. Brez hisnikov in snazilk in IT podpore lahko pol javne uprave zapre stacuno. Vsi so si rhitali sistematizacijo z visokimi placnimi razredi, ...prikaži več za odgovornost do dela, delo, normative pa nihce. ce si priden in imas sreco priti v javno upravo za nedolocen cas si v zivljenju zmagal. kaj ti pa morejo?? popolnoma narobe svet. 400€?? na drugi strani sem pa preprican, da si mnogi s 1800e neto cohajo jajcka.

  • jakec1575 11:00 08.november 2016.

    Zanimivo, da gredo vedno vsi stavkati pred vlado, ki si umije roke z nimamo denarja, kar je sicer res. Nikoli pa ne gredo stavkati pred Banko Slovenije, pa slabo banko itd. Tam je nas davkoplacevalski denar in vsak dan izginja ...prikaži več oz. se privatno plemeniti. Mislim, da je glavni krivec totalno slab placni sistem v javnem sektorju. Razlike so prevelike. ne razumem kako lahko zasluzi snazilka le 440€ nekdo samo z visoko izobrazbo, niti ne z dokztoratom pa se je uspel v pravih letih zgurati do nenormalnih placnih razredov. merilo mora biti odgovornost dela, pomebnost dela, normativi itd. osebno mislim, da je placni sistem prevec raztegnjen za sposobnost države da to placa. Ali drugace. del državljanov ze leta zivi nad zmoznosti te države. kako lahko novinar voditelj ima 55 placni razred? komu on odgovarja za napacno novico? kaksne so posledice? Če gasilec zafrkne, gredo zivljenja, ce gradbenik tudi, ce zdravnik tudi. Na ministrstvu za obrambo je polno fdvjevcev nad 50 placnim raredom z nikakrs