Znano, kdaj bo Sloveniji dostopno prvo cepivo

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Za cepljenje v Sloveniji glede na podatke vladne aplikacije, veliko zanimanje. Cepivo, ki bo prvo na razpolago, bo dalo zaščito mesec dni po prvem odmerku.
Oglej si celoten članek

Medtem, ko na Kitajskem, v Rusiji in Veliki Britaniji že cepijo proti covid-19, bo po zadanjih podatkih Evropska agencija za zdravila EMA prvo cepivo za evropski trg najverjetneje sprostila 29. 12. letos, je sporočil redni profesor na Fakulteti za farmacijo v Ljubljani dr. Borut Štrukelj. "Pričakujemo, da bo 29. 12, to je informacija od včeraj z Evropske agencije za zdravila, prišlo pozitivno mnenje, torej dovoljenje za sproščanje tega cepiva v Evropski uniji."

Za cepljenje precejšnje zanimanje

Pfizerjevo cepivo, izdelano v sodelovanju z nemškim BionTechom  je izdelano po novi tehnologiji na osnovi informacijske RNA. S tem cepivom tudi že poteka cepljenje v Veliki Britaniji, ki kot nečlanica Evropske unije ni čakala na odobritev evropskega regulatorja.
Kmalu naj bi dovoljenje dobila še cepiva Moderne, ki je prav tako RNA cepivo in cepivo AstraZenece, ki je DNA cepivo. "V vseh treh primerih imamo torej opravka z novo tehnologijo, prihajajo pa tudi cepiva s klasično tehnologijo," pravi Štrukelj. 

"Takoj, ko dobi cepivo Agencije za zdravila dovoljenje za uporabo, je sestava objavljena. Kogar bo zanimala natančna sestava, je na voljo, ni skrivnosti, kar se tega tiče. V cepivu ni adjuvansov in ni konzervansov" pravi dr. Borut Štrukelj.

Strategijo za cepljenje na ministrstvu za zdravje in na NIJZ še pripravljajo, najprej pa bo cepivo na voljo stanovalcem in zaposlenim v domovih starejših občanov, zaposlenim v zdravstvu in dalje po prednostnih skupinah v kritični infrastrukturi.
Včeraj je vlada preko aplikacije začela zbirati informacije o interesu za cepljenje proti covid-19. Izjavo je doslej izpolnilo skoraj 17 tisoč prebivalcev Slovenije. "To je velik uspeh, saj je od nastopa ministra Koritnika minilo manj kot 24 ur," ocenjuje vladni govorec Jelko Kacin. 

Ministrstvo: Dobro precepeljenost bi lahko dosegli že do prvomajskih počitnic

Cepljenje bo prostovoljno in brezplačno za vse, tudi tiste, ki trenutno nimajo zdravstvenega zavarovanja, iz ministrstvu za zdravje pa so sporočili, da se bo začelo predvidoma v januarju. "V kolikor bo pripravljenost za cepljenje visoka in bodo vsa cepiva prišla v predvidenem času in predvidenih količinah, bomo lahko dosegli dobro precepljenost že pred prvomajskimi počitnicami, bolj realno pa bo verjetno nekje do poletja," še pravijo na ministrstvu. 

Dva odmerka, zaščita sedem dni po drugem odmerku

Pfizerjevo cepivo, ki bo prvo dobavljeno, se bo transportiralo in skladiščilo pri -80 stopinj Celzija, za kar bo poskrbel proizvajalec, pet dni pa je cepivo stabilno tudi na 2 do 8 stopinj Celzija in celo dve uri na sobni temperaturi, kar je glede logistike dober podatek.

Za vsa tri cepiva, torej Pfizerjevo cepivo, cepivo AstraZenice in cepivo Moderne, bosta potrebna dva odmerka. Za Pfizerjevo cepivo  bo drugi odmerek injiciran 21 dni po prvem, medtem, ko bo pri drugima dvema med prvim in drugim cepivom mesec dni. Zaščita bo, kot navaja Štrukelj, nastopila 7 do 9 dni po drugem odmerku. "Vse, kar je nad 90, je čudovito," glede učinkovitosti pravi Štrukelj. Glede trajanja zaščite še ni natančnih podatkov, kot pravi Štrukelj pa je videti, da bo držala vsaj leto dni, kar je primerljivo s cepivom za sezonsko gripo. 

Kdo se lahko cepi?

Cepijo se lahko vsi starejši od 16 let, ker gre za cepivo z novo tehnologijo tudi bolniki s kroničnimi in vnetnimi boleznimi, saj pri novih cepivih v telo ne vnesejo antigena, na katerega lahko bolniki s kroničnimi boleznimi reagirajo, ampak gensko informacijo zaradi katere začnejo celice tvoriti protein, ki sproži nastanek protiteles. "Kroničnim bolnikom svetujemo, da se cepijo z modernimi cepivi, nikakor pa ne z živimi cepivi, ki bodo počasi prišla na vrsto," pravi Štrukelj. Tako svetuje tudi bolnikom z avtoimunskimi boleznimi. 

Ker raziskave povezane z varnostjo cepiva ne potekajo pri nosečnicah, se cepljenje nosečim ženskam odsvetuje, ženskam, ki načrtujejo materinstvo pa Štrukelj svetuje, da zanositev načrtujejo dva meseca po zadnjem odmerku. Prav tako naj se ne bi cepile doječe matere, niti otroci, mlajši od 16 let, saj glede stranskih učinkov še ni dovolj podatkov. 

Štrukelj: Stranski učinki izzvenijo čez tri dni

Pričakovani neželeni učinki so bolečina na mestu vboda, možna rahla rdečina, glavobol in bolečine v mišicah, ki izzvenijo v treh dneh, navaja Štrukelj. "Zgleda, da gre za veliko varnost in cepiva z malo stranskimi učinki," pravi Štrukelj. 

Trenutno je sicer v klinični fazi raziskav 71 cepiv, tako tistih narejenih na podlagi nove tehnologije kot klasičnih. 13 cepiv je v tretji fazi  kliničnega razvoja. "Približujemo se tistemu trenutku, ko bomo imeli na razpolago več cepiv, kar je seveda dobro," pravi Štrukelj.  Sedem cepiv je dobilo provizorično, oziroma omejeno dovoljenje za uporabo, štiri na Kitajskem od njihove agencije za zdravila in cepiva, dve v Rusiji in eno v Veliki Britaniji. "Pfizer/BionTechom cepivo je dobilo dovoljenje v Veliki Britaniji, zelo smo veseli, da lahko opazujemo, kaj se na Otoku dogaja."

Ameriška skupina Johnson & Johnson je, po tem, ko so sredi oktobra začasno ustavili testiranje, ker je eden od prostovoljcev zbolel, 1. decembra pri EMI prav tako zaprosila za hiter pregled in možnost za sprostitev cepiva.

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 29

  • 09:36 10. December 2020.

    Komaj smo se znebili enega kriminalca, že nabijate z drugim, še večjim idiotom.

  • 18:23 9. December 2020.

    www︎.︎ictec︆.︆net - oddličen projekt za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • 17:11 9. December 2020.

    Gospod Štrukelj, ali lahko pojasnite, kako lahko imunost po cepljenju traja dvanajst, po preboleli bolezni pa samo tri mesece?

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.