Zdravniška zbornica pritiska na zdravstveno blagajno, da ji vrne bonitete

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
ZZZS vztraja pri omejitve pravice do osebnih receptov zdravnikov
Oglej si celoten članek

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) ni upošteval predloga Zdravniške zbornice Slovenije (ZZS), da se zdravnikom z opravljenim strokovnim izpitom vrne pravica do uporabe receptov za osebno rabo, so danes sporočili z zdravniške zbornice.

Osebne recepte lahko predpisujejo sebi in sorodnikom

Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije je namreč jeseni omejil pravico do osebnih receptov, ki po novem ne pripadajo več specializantom in zdravnikom brez licence.
Zdravniki so sicer na podlagi obveznega zdravstvenega zavarovanja upravičeni do 30 receptov za osebno rabo letno. Osebne recepte lahko predpišejo sebi ali svojim družinskim članom. Gre za boniteto zdravnikov, od katere se ne plačuje dohodnine. Da je neupravičena, je skupščina ZZZS ugotavljala že v času krize leta 2009 in jo že takrat hotela ukiniti.  

Zbornica pravico zahteva tudi za zasebnike

Po številnih protestih zdravnikov je zbornica nato takratnemu ministru za zdravje Samu Fakinu predlagala, da bi pravico predpisovanja osebnih receptov imeli vsi zdravniki z opravljenim strokovnim izpitom, torej tudi zasebni zdravniki in zdravniki brez licence. ZZZS njihove pobude ni sprejel. 
Brez pravice do predpisovanja receptov za osebno rabo tako po oceni zbornice ostalo najmanj 3.100 zdravnikov in zobozdravnikov. To pomeni blizu 100.000 dodatnih obravnav pri že tako preobremenjenih zdravnikih v osnovnem zdravstvu, še ocenjujejo na zdravniški zbornici.

ZZZS: Takšne ureditve ne poznajo nikjer drugje

"Zbornica se zato sprašuje, zakaj se ZZZS, ki ima nalogo, da administrativno razbremeni družinske zdravnike, za to spremembo ni odločil," so ogorčeni na zdravniški zbornici

"Takšne ureditve po našem vedenju ne poznajo v nobeni drugi državi," pravijo na ZZZS. "V preteklosti je bila takšna ureditev že večkrat predmet različnih razprav, od razmišljanj, da je strokovno sporno, da zdravnik zdravi samega sebe ter, da ne gre za pravico zavarovanih oseb, temveč za pravico oz. boniteto zdravnikov iz naslova javnih sredstev."

Leta 2017 je posamezni zdravnik predpisal povprečno 14,8 osebnih receptov, povprečni znesek, ki ga je zdravnik porabil za svoje recepte pa je znašal nekaj manj kot 280 evrov. Posamezni prebivalec Slovenije je lani dobil povprečno 8,67 recepta za zdravila.

ZZZS: Nič še ni odločeno

"O morebitni spremembi veljavne ureditve receptov za osebno rabo zdravnikov še ni odločeno," sporočajo z ZZZS. Upravni odbor ZZZS je namreč 22. maja letos posredoval v javno razpravo spremembe in dopolnitve Pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja, ki med drugim določajo tudi ureditev receptov za osebno rabo. Enomesečna javna razprava pravkar poteka na spletnem portalu E-demokracija in se zaključi 28. 6. 2019. "V tem obdobju pričakujemo različna mnenja, pobude in predloge za spremembo tega pravnega akta ZZZS. V tem sklopu pričakujemo tudi različne pobude Zdravniške zbornice Slovenije. Na tej podlagi in v okviru tega postopka se bo najprej Upravni odbor ZZZS, nato pa še Skupščina ZZZS opredelila tudi do morebitne spremembe ureditve receptov
za osebno rabo zdravnikov."

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 08:58 5. Junij 2019.

    Medtem, ko Čebaškova in Kuštrin vzajemno kuhata žabo, ima Šarec bolj pomembno delo. Eno leto po volitvah združuje koalicijo proti …

  • 15:38 4. Junij 2019.

    Takšne ureditve ni nikjer drugje. Ker drugje najbrž vlada red. Pri nas žal ne.

  • 15:32 4. Junij 2019.

    Prav je, naj pritiskajo in tudi dosežejo bonitete. Študij medicine je najmanj 6 let, potem pogosto specilizacija, delo ni vedno …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.