Slovenija
7 ogledov

Režejo bonitete zdravnikov

''Gre za izjemo, za katero človek ne ve čisto dobro, zakaj je tu,'' pravi predse Žurnal24 main
Zaradi varčevanja bodo zdravniki že v nekaj mesecih ob osebne recepte.

Ob naslednji spremembi pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja se osebni recepti ukinejo. Sklep je minuli teden sprejel upravni odbor (UO) Zavoda za zdravstveno zavarovanje (ZZZS), je potrdila predsednica (UO) Lučka Böhm. '' Že delodajalci sougotovili, gre za boniteto zdravnikov, od katere se ne plačuje dohodnine in je neupravičena,'' pravi Böhmova. Dodaja, da bo sprememba v nekaj mesecih tudi izpeljana.

 

0,7

milijona evrov so lani zdravstveno blagajno stali osebni recepti, ki so jih predpisali zdravniki.

Dvojna merila
Lani je 4.827 zdravnikov predpisalo 41.116 receptov za osebno rabo (vsak je na leto upravičen do največ 30 receptov). Vsak zdravnik je v povprečju porabil 8,5 recepta in skupaj predpisal za 227 evrov zdravil. To je zdravstveno blagajno lani stalo 690.275 evrov. Kljub temu v ZZZS ocenjujejo, da gre za minimalen strošek in '' da je to pravico zdravnikov smiselno ohraniti, saj so zdravila predpisana zavarovanim osebam, ki bi ta zdravila dobile, a jim je prihranjena pot k izbranemu osebnemu zdraviniku.''

''Vrhunec norčevanja''
'' Da takšne recepte dobivajo tudi zdravniki zasebniki, ki so povsem izven zdravstvenega sistema in celo upokojeni zdravniki, pa je vrhunec norčevanja iz bolnikov, ki so jim ta sredstva namenjena. Vprašljivo je celo, ali ZZZS s tovrstnimi pravili krši evropska pravila s področja javnih financ,'' opozarja Aleš Živkovič, direktor inštituta za ekonomske razskave v zdravstvu INERHC.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.