Svet
27 ogledov

10-letnik sam pešačil iz Damaska do Beograda

Abdul Kareem Faris Informer/Peđa Milosavljević
10-letnik pripoveduje, da mu je oče – kot najmlajšemu moškemu članu družine – rekel, naj beži in se reši.

10-letni Sirijec Abdul Kareem Faris je sam prepešačil 2.500 kilometrov dolgo pot od rodnega Damaska do Beograda. Njegovo zgodbo objavlja srbski portal Informer, katerega novinarji so dečka našli v parku pri beograjski avtobusni postaji. Povedal jim je, da ga je oče na pot poslal kot najmlajšega moškega v družini.

Oče mi je rekel: “Beži, sin, reši se!” pripoveduje 10-letnik. Oče je ostal v Damasku z ostalimi člani družine. “Rekel mi je, da naj grem proti Nemčiji in da me bodo tam že našli. Vsako noč ga sanjam, njega in mamo in upam, da se bomo kmalu spet videli,” pravi pogumni deček.

Pod svoje okrilje so ga vzeli ostali begunci skupine, ki je včeraj na 40 avtobusih prispela iz Preševa v Beograd. Pred tem so štiri mesece pešačili iz Damaska do Đevđelije, kjer so med drugim preživeli tudi spopad s policijo.

Iz Đevđelije so potovali do makedonsko-srbske meje, nato do Beograda. Starejši begunci pazijo na 10-letnega sopotnika, ki pa je ne glede na vse na poti sam, brez staršev, brez ostalih članov družine.

Ponoči joka

Veliko sem doživel na poti. Najhuje je bilo prejšnji vikend, ko smo iz Makedonije skušali priti v Srbijo. Policija nas je pretepala, ljudje so padali, otroci so jokali. Nikoli v življenju me ni bilo še tako strah,” je novinarjem srbskega portal povedal 10-letni begunec. Strah ga je tudi za domače. “Bojim se, da jih ne bodo ubile bombe. Tam je vojna, grozno je. Ves čas se sprašujem, kdaj jih bom spet videl. Tudi če pridem do Nemčije, kako me bodo tam našli?” se sprašuje.

Ostali begunci imajo dovolj svojih skrbi, piše Informer, kljub temu pa sočustvujejo z malim sopotnikom. Pravijo, da je najhuje ponoči, ko kliče svoje starše. “Žal nam je tega dečka. Vidimo, kako je prestrašen in kako pogreša svojo družino. Ponoči, ko misli, da ga ne vidimo, joka. Srce se ti para, ko ga slišiš, kako joka,” je povedal begunec Hamad Ahmed, ravno tako iz Damaska.

Povedal je, da so skušali stopiti v kontakt z njegovimi starši, da bi se vsaj slišali, vendar jim ni uspelo. 10-letni begunec je na poti v Grčiji zbolel, imel je visoko temperaturo.

Pot iz Beograda naj bi nadaljeval do Madžarske; do meje bodo potovali z avtobusom, nato pa naj bi peš krenili do Budimpešte, od koder naj bi odšli v Nemčijo. “Vzdržljiv je kot 20-letnik. Kaj pa naj, ubogi otrok, saj nima izbire. Skrbeli bomo zanj. Kar se bo zgodilo nam, se bo tudi njemu,” so za omenjeni srbski portal še povedal Sirijci, s katerimi potuje 10-letni begunec. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 16
  • mph 12:49 29.avgust 2015.

    A IS-jevcem pa ne?

  • mph 12:48 29.avgust 2015.

    Khm, malo si pomešala pojme, kar vem, bežijo predvsem pred IS, ta pa izjemno napreduje šele od kar so Asada oslabili. Enako je bilo s Sadamom, Gadafijem, ... ko je eno zlo zamenjalo še bistveno hujše zlo. In to tako, ...prikaži več ki tokrat ogroža cel svet, predvsem nemuslimane.

  • mrki 11:54 29.avgust 2015.

    vodi ga kuči !! ša še ene 9 kom zdraven.