Svet
13 ogledov

Alstomu vrtoglava kazen zaradi podkupovanja

slovenija 13.04.13, TES, tes6, gradbisce, Sostanj, termo elektrarna Sostanj, ele Anže Petkovšek
Francosko podjetje Alstom, ki je dobavljal tudi opremo za Teš 6, 72 milijonov dolarjev kazni zaradi podkupovanja.

Kazen bodo morali plačati zaradi podkupovanja v več državah po svetu.  Tako so se v Alstomu dogovorili z ameriškimi oblastmi, ki imajo pravico preiskovati sporne prakse v tujini, če obstaja vez podjetja z ZDA.

Ameriški pravosodni organi lahko po ameriški zakonodaji preiskujejo korupcijske prakse podjetij, ki bodisi kotirajo na borzi v ZDA ali pa se primeri dotikajo ameriških državljanov oz. rezidentov. Alstom je na newyorški borzi kotiral do leta 2004.

Priznali podkupovanje

Alstom je tako po tem, ko ga je preiskava ameriških tožilcev močno obremenila, priznal, da so njegovi zaposleni podkupovali v Indoneziji, Egiptu, Savdski Arabiji, na Bahamih in Tajvanu. Skupaj naj bi Alstom podelil za 75 milijonov dolarjev podkupnin, da bi pridobili za okoli štiri milijarde dolarjev poslov.

V središču zanimanja ZDA se je znašla 118 milijonov dolarjev težka pogodba, s katero je francoski velikan dobil posel v Indoneziji, in sicer za dobavo kotlov za termoelektrarno v Tarahanu na južni obali Sumatre.

Alstom se je po priznanju krivde z ameriškim ministrstvom za pravosodje dogovoril, da bo plačal nekaj nad 772 milijonov dolarjev (malo nad 631 milijonov evrov) kazni, zavezal pa se je tudi, da takšnega ravnanja ne bo ponovil. Če bo sodišče kazen potrdilo, bo to največja kazen, ki jo je kako podjetje kadar koli plačalo po zakonu o tujih koruptivnih praksah.

Težave tudi v Veliki Britaniji

To pa ni edina težava, s katero se trenutno sooča francoski velikan. V Veliki Britaniji so ga tako oblasti obtožile, da je britanska podružnica Alstom Power Ltd ravnala koruptivno pri poslu v Litvi. To ni prva preiskava proti Alstomu na Otoku.


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.