Svet
15 ogledov

Avstralski meteorologi na karto dodali novo barvo

Nova karta vreme Australian Bureau of Metereology
V Avstraliji se že nekaj časa borijo z ekstremno visokimi temperaturami. V ponedeljek napovedujejo 52 stopinj Celzija. Na meteorološko karto so morali celo dodati novo barvo in legendo.

Po mnenju avstralskih meteorologov visoke temperature povzroča globalno segrevanje. Temperature bodo po njihovem mnenju vsako leto višje. Zato so se odločili, da bodo na meteorološko karto s temperaturami vključili vijolično barvo, ki bo označevala temperature nad 50 stopinjami Celzija.

Rekordna temperatura 50,7 stopinje Celzija

Najvišjo temperaturo so v Avstraliji izmerili leta 1960, in sicer 50,7 stopinje Celzija. Prvič v zgodovini pa so v državi zabeležili temperature nad 39 stopinjami Celzija v petih zaporednih dnevih. V ponedeljek so porušili tudi 40 let star rekord, ko je povprečna temperatura v celotni državi znašala 40,3 stopinje Celzija.

Požari strašijo domačine

Zaradi vremena pa imajo Avstralci težave s požari. V državi Novi Južni Wales, ki velja za najbolj naseljeno avstralsko zvezno državo, je včeraj divjalo več kot 130 požarov.

Za javnost so zaprti tudi vsi nacionalni parki, gozdovi in rezervati, veliko turistov zapušča kampe.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.