Avto
2786 ogledov

Bomba iz Srbije: prevzeli bodo izdelavo legendarnega Fiatovega modela

Aleksandar Vučić epa
Srbski predsednik Aleksandar Vučić je presenetljivo najavil, da bo Fiat naslednjo generacijo modela panda izdeloval v Srbiji.

Aleksandar Vučić je v nedeljo ne brez spodrsljajev gostil italijansko premierko Giorgio Meloni, ki se je pri srbskem gostitelju ustavila na poti s konference COP28 v Dubaju. Pogovarjala sta se o okrepitvi trgovinskih vezi med državama. Vučić je priliko izkoristil in namignil, da bo koncern Stellantis novo generacijo modela fiat panda izdeloval v Kragujevcu, poroča Automotive News.

To bo po besedah Vučića trgovinsko izmenjavo med državama močno dvignilo nad zdajšnjo letno ravnjo, ki znaša 4,6 milijarde evrov.

Vučić napovedi ni podkrepil z nobenimi dodatnimi informacijami glede začetka proizvodnje, zato ni znano, ali je napoved izrekel prej kot bi si partnerji želeli. Pri Stellantisu namreč za zdaj niso govorili še nič o tem, kje bodo izdelovali četrto generacijo pande, ki bo le še baterijsko gnana. Znano je le, da bodo avto uradno predstavili 11. julija prihodnje leto, na 125. obletnico obstoja Fiata. Do zdaj so pando izdelovali v Fiatovi italijanski tovarni pri Neaplju. 

Srbija in Stellantis sta lani podpisala 190 milijonov evrov vreden sporazum o tem, da bi koncern nadaljeval proizvodnjo avtomobilov v nekdanji Zastavini tovarni v Kragujevcu, kjer so nazadnje izdelovali model fiat 500L. 

Fiatov koncept centoventi | Avtor: Fiat Fiat

Panda po vzoru citroëna e-C3

O novi pandi uradnih podatkov še ni veliko, je pa že kar veliko utemeljenih domnev. Tako je skoraj gotovo, da si bo arhitekturo in tehnologijo delila z novim citroënom ë-C3, ki ga bodo izdelovali v tovarni Trnava na Slovaškem. Ta model je napovedal številne novosti pri izdelavi, ki bodo omogočile cenejšo proizvodnjo in bo v različici z vstopno baterijo stal pod 20 tisoč evri. Cenovni izračun temelji tudi na nižjih stroških delovne sile in koncentrirane dobaviteljske verige znotraj srednje in vzhodne Evrope. 

Šef Fiata Olivier Francois je v nedavnem pogovoru za časnik La Repubblica napovedal, da se bo prihodnja panda vrnila h koreninam 'manj-je-več' iz prve generacije. Po napovedih se bo bo oblikovno navezovala na koncept Centoventi iz leta 2019. Kaj bo s 4x4 različico, uradno še ni znano.

Aktualno generacijo bencinske pande naj bi sicer še naprej izdelovali vse do leta 2026.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Ender3 14:05 04.december 2023.

    Bomba, Melonijovo sprejmejo z madžarskimi zastavami potem pa za nagrado dobijo lecenco za izdelavo Fiatovega avta. Naj mediji objavijo kako umazano predvolilno igro igra Vučić z svojo SNS. Celo JJ bi se od njih lahko še marsikaj naučil. 17 december ...prikaži več bo za nadaljno usodo Srbije pomemben dan..