Svet
11026 ogledov

"Vučić je v skrbeh, posnetek seksa to dokazuje"

Aleksandar Vučić Epa Aleksandar Vučić.
Srbija je pred predčasnimi parlamentarnimi volitvami. Ozračje se zaostruje.

Predvolilna kampanja v Srbiji je vse bolj napeta. Aktualni predsednik Aleksandar Vučić s svojo SNS pričakuje prepričljivo zmago, čeprav njegove metode kažejo na zaskrbljenost vladajoče garniture.

Žarko Korać, bivši podpredsednik vlade leta 2003 ubitega premierja Zorana Đinđića je za hrvaški Index dejal, da je kampanja vse bolj umazana.

"Kar dela Vučić je protiustavno. On je predsednik države, ni več predsednik svoje stranke. Postavlja se vprašanje, kaj počne kot glavna figura pred parlamentarnimi volitvami," je dejal Korać.

"Vučić letos dela nekaj, kar ni še nikoli. On deli denar. Vsakem srednješolcu je dal malce manj kot 100 evrov, upokojencem 170 evrov, čeprav so mnoge pokojnine manjše od tega zneska. Prejemnikom socialne pomoči je dal 90 evrov. Nihče ne ve, kako je to dosegel on, saj ni več predsednik vlade," je pojasnil Korać.

Osebni napadi

"Kar to kampanjo dela umazano, je dejstvo, da Vučić izvaja osebne napade. Za enega sodnika, ki je bil kritičen do njega, je dejal, da še nikoli niti z enim dobrodelnim SMS sporočilom ni doniral denarja za kakšnega bolnega otroka. To lahko izve samo tako, da ima vpogled v informacije varnostnih služb, ki sledijo ljudem," je dejal Korać.

Eden od opozicijskih politikov - Djordje Miketić, se je znašel v centru pozornosti, potem ko je v javnost prišel anonimen posnetek njegovega seksa, na katerem pa je, vsaj tako vse kaže, posnet skupaj s svojo ženo.

Miketić je reagiral na družbenem omrežju in za vse okrivil Vučića. "Prijavil bom neznanega storilca, kot pričo pa bom poklical Aleksandra Vučića, ki je en dan, preden sem prejel posnetek, na televiziji dejal, da se bodo spravili name. To je dokaz, da BIA (srbska Varnostno-informativna agencija, op. a.) ne ščiti države, ampak dela za režim SNS, za katerega targetira opozicijo in državljane," je na omrežju X zapisal Miketić.

Višja inflacija kot v Ukrajini

Aleksandar Vučić | Avtor: Epa Epa

Takšne poteze, tako Korać, kažejo na to, da je Vučić zaskrbljen. "Na volitve prihaja v veliki politični defenzivi. Naredil je napako v zunanji politiki, saj zaostrovanje razmer na Kosovu nikakor ni pogodu Evropske unije. On je, pred zadnjim incidentom, dobro vedel, kaj se tam dogaja, vedel je za teroristične načrte. On poskuša dobiti te volitve in poslati sporočili Zahodu, da je on edini relevanten sogovornik v Srbiji," pravi Korać, sicer po poklicu psiholog. Zatrdil je, da bo SNS zelo verjetno izgubila podporo v Beogradu.

"Vsak, ki je proti Vučiću, je zanj tudi proti Srbiji. Tako Srbiji predstavlja volitve: ali jaz, ali pa nekdo, ki bo uničil Srbijo," je dejal Korać in opozoril na visoko inflacijo in naraščajoče dolgove.

"Videli ste, kako je odpiral avtocestne odseke, nihče pa ljudem ni povedal, koliko smo se za to zadolžili pri Kitajcih. Mi nismo v EU in lahko delamo stvari brez javnih natečajev. Vučić je bil nedavno na Kitajskem, potem pa se je hvalil, da je tam dobil ugodna posojila. Torej, njegovo politiko finacira Kitajska. Medtem pa skoraj nihče v Srbiji ne ve, da imamo eno najvišjih inflacij v Evropi. Imamo višjo inflacijo kot Ukrajina, ki je v vojni z Rusiji," je sklenil Korać.

Pestra izbira

17. decembra bodo poleg parlamentarnih volitev izpeljane še lokalne in pokrajinske volitve v Vojvodini, mestne svetnike bodo volili tudi v Beogradu in še 60-ih občinah.

Za sedeže v 250-članski srbski narodni skupščini se bo skupno potegovalo 18 list. Med njimi je tudi koalicija albanskih strank, pa Ruska stranka pod vodstvom Slobodana Nikolića, seveda pa ne manjka Srbska radikalna stranka pod vodstvom Vojislava Šešlja, nekoč Vučićevega političnega mentorja.

dezurni@styria-media.si 

Komentarjev 6
  • Ender3 14:39 29.november 2023.

    Vučić, Plenković, Janša..SNS, HDZ, SDS vsi se grebejo za oblast z vsemi sredstvi, korupcijo in aferami.

  • BenX 13:14 29.november 2023.

    Srbi imajo predsednika, ki seka z ženskami tekom svojega mandata? Smo mi kdaj imeli kaj takega? Praktično od osamosvojitve dalje? 🤔