Avto > Na Štrom
2880 ogledov

Sosednja prestolnica uvaja polnjenje e-avtov brez kabla

Samodejno polnjenje e-avtov Dunaj Mesto Dunaj
Na Dunaju so odprli prvo električno postajališče za e-avte, na katerem za napajanje ne bo več potreben kabel.

Vozilo se s pritiskom na gumb samodejno poveže s polnilno ploščo na cestnem postajališču. Prvo postajališče so otvorili na ulici Vorgartenstrasse.

Z namenom razvoja uspešnega energetskega prehoda na Dunaju vztrajajo, da je treba razogljičiti tudi promet, kar poleg javnega prevoza vključuje tudi taksije. Dunaj zato s preureditvijo prvih postajališč za taksije začenja projekt 'eTaxi Austria', ki postavlja smernice za prihodnost taksijev.

Projekt eTaxi Austria bo trajal do leta 2025. Po letu 2025 bodo na Dunaju dovoljenje za taksiprevoznike prejela le še vozila brez izpustov ogljikovega dioksida.

V prvem koraku bo osem postajališč in 56 vozil opremljenih s tehnologijo Matrix Charging, ki omogoča samodejno polnjenje. Prednost sistema je v tem, da lahko s polnilnimi ploščami naknadno opremijo že obstoječa postajališča. Vozniku za polnjenje ne bo treba zapustiti avtomobila in ga povezati s kablom, temveč bo zadoščal enostaven pritisk na gumb. Vozilo ima na podvozju vgrajen konektor, ki se po pritisku na gumb poveže s polnilno ploščo na postajališču.

Samodejno polnjenje e-avtov Dunaj | Avtor: Mesto Dunaj Mesto Dunaj

"Taksiji so pomemben del osebnega prevoza na Dunaju. S projektom eTaxi Austria na Dunaju spremljamo prehod na električne taksije, kar bo koristilo celotnemu mestu in prebivalcem. Polnilne plošče, vgrajene v tla, so nevsiljive in nikogar ne ovirajo, hkrati pa že nakazujejo pot do uporabe elektrike v voznem parku dunajskih taksijev," je pojasnil Peter Hanke, dunajski mestni minister za finance in gospodarstvo.

Samodejno polnjenje e-avtov Dunaj | Avtor: Mesto Dunaj Mesto Dunaj

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • Kmodri 10:15 24.september 2023.

    Naj raje zgradijo jedrsko elektrarno!

  • rd2dmk2 09:58 24.september 2023.

    najprej .. OTVORILI.. ma SSKJ bo treba na novo spisat.. in drugo to bo še pokal po dunaju.. bo malo dež in sneg pa malo soli.. to bo še veselo.. in ja taksisiti imajo tako zadrego, da ne morejo stopit ...prikaži več ven in priklopit avto na polnilnico in še umazane rokice bodo imel.. upam da bo sam burgermajster stopil na tisto ploščo sred zime in mu malo pogreje nogice. da bo potem dal mir z traparijami.

  • sandi76 09:34 24.september 2023.

    Še večja omejitev e avtomobilov, ki tega sistema nimajo.

Sorodne novice