Avto
3598 ogledov

V Ženevo smo si šli v živo ogledat novi renault 5 in MG3

Renault 5 Splet
Začenja se Ženevski avtosalon, a precej drugačen kot smo ga bili vajeni.

V Ženevi v Švici se z dnevom za medije odpira avtosalon, ki se ga udeležuje tudi ekipa Žurnala24. Če je bil dogodek še nekaj let nazaj eden najbolj težko pričakovanih za avtomobilske znamke in navdušence, je letos stanje precej drugačno. Večina velikih avtomobilskih znamk se je namreč odločila izogniti Ženevi, saj v postcovidnem obdobju ne verjamejo več konceptu takšnega osebnega in združenega predstavljanja novosti.

Če so se proizvajalci še nedolgo nazaj dobesedno tepli za dodatne kvadratne metre razstavišča, kamor bi lahko postavili dodatne hostese, je letos prostora v izobilju. Predvsem je bila Ženeva znana kot tisti edini veliki avtomobilski salon, ki so se ga udeležili proizvajalci najdražjih superšportnih avtomobilov na svetu. Tudi teh letos ne bo. Koenigseggi poleg bugattijev in zond, da o ferrarijih, lamborghinijih, mclarnih, aston martinih in drugih ne govorimo. 

Kar nekoliko tragikomično ob tem eksodusu avtoindustrije deluje uvodna točka avtosalona, ko je bil razglašen evropski avto leta 2024. To je postal električni renault scenic E-tech.

Nič hudega, tu je renault 5

Pomanjkanje konkurence pa ne pomeni, da bo šel letošnji avtosalon v pozabo. Ženeva 2024 bo namreč šla v anale kot kraj svetovne premiere novega modela renault 5, ki ga nestrpno pričakujemo, vse odkar so Francozi prvič pokazali konceptno podobo retro vrnitve v prihodnost.

Renault 5 | Avtor: Splet Splet
Par dni pred uradno premiero so na splet ušle že tudi prve fotografije očitno serijskega avta. Gre za električni model segmenta B, s katerim Renault tudi cenovno odpira povsem novo poglavje v demokratizaciji električne mobilnosti. Kot naslednji model v starem-novem svetu Renaultovih številk bo namreč sledil model renault 4.

Na avtosalonu v Ženevi je tudi ekipa Žurnala24, ki si bo iz prve roke lahko ogledala in otipala poglavitne novosti ter vam prenesla prve občutke. Prav tako bomo v pogovorih s strokovnjaki skušali izvedeti tehnične in druge podrobnosti o novih zvezdah Ženeve, ki jih boste zaman iskali v uradnih sporočilih za javnost. 

Druga velika novost salona pa je model MG3. Prodorna kitajska znamka v rokah koncerna SAIC želi še spodbuditi svoj hiter vzpon in krepitev na evropskih tleh. MG3 je hibridni model B segmenta, ki želi izkoristiti razmere na področju bencinsko gnanih manjših avtov v Evropi. Obljubljajo najbolj napredno hibridno tehnologijo, združeno z visoko ravnjo asistenčnih sistemov, udobja in povezljivosti. 

dacia spring | Avtor: Dacia Dacia

Seveda pa ne gre mimo znamke Dacia. Avtosalon bodo pri romunski znamki pod okriljem Renaulta izkoristili za kar najboljšo promocijo ta hip še najcenejšega evropskega električnega avta, prenovljeni model spring. 

Odstotnost uveljavljenih evropskih, ameriških, japonskih in korejskih znamk so seveda znali izkoristiti Kitajci. Kar nekaj drugih kitajskih znamk bo Ženevo izkoristilo za marketinško odskočno desko za svoje smele načrte pri napovedi prodora na evropski trg. 

BYD seal U | Avtor: Euro NCAP Euro NCAP

Med tistimi, ki jih velja spremljati zelo od blizu, je gotovo tehnološko zelo napredna znamka BYD, saj bo nenazadnje kmalu vzpostavila proizvodnjo vozil na Madžarskem. Ženevo bodo izkoristili za evropsko premiero priključnega modela seal U, ki je konkurent škodi kodiaqu, a obljublja zelo konkurenčno ceno. 

Lucid dream | Avtor: Lucid Lucid

Znamka Lucid, ki je postala svetovno znana po električnem modelu air in njegovem izrednem dosegu z enim polnjenjem, je v Ženevo pripeljala svoj drugi model. Evropsko premiero bo tako doživel sedemsedežni luksuzni SUV gravity.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Avatar Garancija
    Garancija 08:05 26.februar 2024.

    Minili so časi ko so nam prodajali ta mala sranja

  • Toma 07:37 26.februar 2024.

    Za ta jajce še vstal ne bi s postelje!