Avto
15334 ogledov

Tekmec, ki se ga v Evropi bojijo, bo izdeloval avte na pragu Slovenije

BYD atto 3 BYD
BYD, ena najbolj prodornih kitajskih znamk sodobnih avtomobilov, je za prvo evropsko tovarno izbral Madžarsko.

Kitajsko podjetje BYD, ki velja za enega najmočnejših akterjev na področju električnih vozil, je doseglo dogovor za gradnjo proizvodnega obrata na Madžarskem, so sporočili v podjetju. 

Gre za njihovo prvo lokacijo za izdelavo baterijsko gnanih avtomobilov v Evropi, poroča Bloomberg.

Tovarna bo proizvajala električna vozila in priključne hibride za evropski trg ter ustvarila tisoče delovnih mest, so sporočili. Ta korak prihaja nekaj mesecev po tem, ko je Bruselj napovedal preiskavo državnih subvencij kitajskim proizvajalcem električnih vozil. BYD se s tem lahko izogne morebitnim uvoznim tarifam, saj bo avte proizvajal v Evropi.

Tovarno bodo postavili v mestu Szeged na jugu Madžarske. BYD že proizvaja električne avtobuse v madžarskem mestu Komarom.

BYD atto 3 | Avtor: BYD BYD

BYD atto 3 | Avtor: BYD BYD

BYD je bil uradno ustanovljen pred 20 leti in se je zgodaj začel usmerjati v izdelavo vozil na električni pogon. Poslovno je sodeloval tudi z znamko Mercedes-Benz. Trenutno je BYD že največji proizvajalec priključnih hibridov na svetu, glede povsem električnih pa je pred njim le še Tesla. BYD je tudi najbolj prodajana znamka vozil na velikanskem kitajskem trgu, zdaj pa so začeli z intenzivno globalno širitvijo, tudi v Evropo.

BYD je znan po intenzivni integraciji tehničnih rešitev, ki jih razvijajo sami, od baterij do električnih motorjev in drugih električnih komponent. Njihova ločena enota za izdelavo baterij je tretja največja na svetu, zelo so upešni glede litij-železovih LFP baterij, ki postajajo vse pomembnejši faktor pri zniževanju cene baterijskih vozil.

Evropsko neodvisno združenje Euro NCAP je glede varnosti v zadnjih dveh letih testiralo že pet BYD modelov. Vsi so prejeli vseh pet zvezdic.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.