Avto > Na Štrom
7453 ogledov

Nov premijski proizvajalec avtomobilov začel prodajo v Evropi

Lucid
1/4
Lucid
V Evropo je prišel ameriški proizvajalec razkošnih električnih avtomobilov Lucid. Naskok na staro celino začenja v bavarski prestolnici.

Svoj prvi prodajni salon namreč odpirajo na trgu Odeonsplatz v samem centru Münchna. Vendar pa, dodajajo v podjetju, bo njihov nastop v Evropi za zdaj zadržan, saj bodo strankam v Nemčiji, Nizozemski, Norveški in Švici, ki so že izrazile zanimanje za njihove avtomobile, najprej ponudili dve različici kombilimuzine air, dream edition R in P.

Lucid air Avto Velik tekmec Tesle letos prihaja v Evropo

Lucid | Avtor: Lucid Lucid

Gre za najbolj zmogljivi različici lucida air. Dream edition P oziroma performance elektromotorja s sistemsko močjo 817 kilovatov omogočata pospeške v 2,7 sekunde do 100 kilometrov na uro, dream edition R oziroma range pa je oborožen z malce bolj skromno močjo 696 kilovatov, ki mu omogoča pospeške v 2,9 sekunde. Zanimiv je podatek o navoru, ki v obeh primerih znaša kar 1.390 njutonmetrov, prav tako pa tudi obljubljeni doseg okrog 900 kilometrov v skladu s ciklusom WLTP. Možnost polnjenja z močjo do 300 kilovatov v 20 minutah polnjenja na ustrezni polnilnici zagotovi do 500 kilometrov dodatnega dosega.

Tesla Motors Gigafactory Berlin-Brandenburg Dan D Avto Tako hitro bo tesla iz Berlina v Sloveniji

V začetku le najdražji

Da ne gre ravno za velikoserijskega proizvajalca, navajajo tudi evropske cene avtomobilov. Medtem ko namreč Lucid v ZDA najbolje opremljene različice aira ponuja za okrog 170.500 dolarjev, bo za air dream edition  P v Nemčiji zaračunal 218.000, na Nizozemskem pa celo 222.000 evrov. To je veliko celo za razkošni električni avtomobil, saj je za podobno vsoto denarja možno dobiti že dobro založeni porsche taycan turbo S, začetna cena za airovega neposrednega tekmeca mercedes-benz EQS pa se celo za različico AMG giblje pri 153.000 evrih. BMW i7 pa bo v osnovi na voljo celo za 138.000 evrov. Vendar pa je res, da lucid air poleg zmogljivega pogonskega sklopa ponuja tudi vrhunski paket ostale elektronske opreme in da bodo bolj osnovne različice veliko cenejše.

Lucid | Avtor: Lucid Lucid

Polestar 2 Posodobitev Avto Polestar 2 izgubil kar 1.350 kilogramov

Ameriški proizvajalec bo namreč izdelal le 520 primerkov aira dream edition, v Evropo pa naj bi jih pripeljali zelo malo, čeprav točnega števila niso navedli. Bolj obetavna je napoved za osnovno različico aira pure, ki naj bi bila v Evropi na voljo za okrog 100.000 evrov. To je sicer že mogoče naročiti v Avstriji, Belgiji, Danski, Finski, Nemčiji, Isladiji, Italiji, Monaku, Nizozemski, Norveški, Španiji, Švedski, Švici in Veliki Britaniji, vendar pa zaradi težavnega začetka Lucidove proizvodnje ni gotov, kdaj bo zares na voljo. Skladno s tem bodo münchenskemu prodajnemu salonu tudi kmalu sledili saloni v drugih evropskih mestih.

Lucid | Avtor: Lucid Lucid

razcep Koseze Ljubljana gneča kolona Merjenje emisij Avto Merjenje emisij: Električni avtomobili v čisto drugi luči
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.