Avto > Na Štrom
1577 ogledov

Tako hitro bo tesla iz Berlina v Sloveniji

Tesla Motors Gigafactory Berlin-Brandenburg Tesla Motors
Tesla Motors je danes v svoji novi evropski tovarni Gigafactory Berlin-Brandenburg izdelal svoj prvi »evropski« avtomobil tesla model Y performance.

Hkrati so na otvoritvi v Berlinu kupcem izročili prvih trideset v Nemčiji izdelanih avtomobilov. Gre za tesla model Y performance, ki v skladu s ciklusom WLTP prevozi do 514 kilometrov in v 3,7 sekunde doseže hitrost 100 kilometrov na uro. K temu mu pomagajo tudi aerodinamične izboljšave, znižano podvozje in štirikolesni pogon.

Tesla Y Tesla model Y Avto Vozili smo verjetno najbolj vroč avto na svetu ta hip

Tesla Motors Gigafactory Berlin-Brandenburg | Avtor: Tesla Motors Tesla Motors

Teslina nemška tovarna, ki so jo poimenovali po nemškem glavnem mestu in nemški zvezni državi, v kateri je situirana, bo skrbela predvsem za dobavo avtomobilov evropskim kupcem. Že konec meseca bodo prve tesle model Y iz nemške tovarne dobavili tudi kupcem v Sloveniji. Za tesla model Y performance je v Sloveniji treba odšteti vsaj 70.990 evrov, novo naročene avtomobile pa bodo kupcem začeli dobavljati aprila.

Tesla 3 Model 3 Avto Test tesla model 3: avto, ki iz konkurence naredi nokie

Pol milijona na leto

Tesla Motors je gradnjo svoje pete tovarne v Berlinu napovedal novembra 2019, gradnja pa se je začela spomladi 2020. Dve leti pozneje torej začenja proizvodnjo tesla modela Y kot prvega avtomobila, ki bo prihajal iz njenih dvoran. Največja evropska tovarna električnih avtomobilov na zemljišču s površino 300 hektarjev in 227.000 kvadratnih metrih delovnih površin združuje več proizvodnih enot in je povsem usklajena s proizvodnim sistemom tega avtomobilskega proizvajalca.

Tesla Motors Gigafactory Berlin-Brandenburg | Avtor: Tesla Motors Tesla Motors

Ko bo delovala s polnimi zmogljivostmi, bo okrog 12.000 delavcev v njej proizvajalo ne le avtomobile, ampak tudi baterijske celice, baterije, elektromotorje, plastične dele, sedeže, dele podvozij in druge sestavne dele avtomobilov. Iz nje lahko na leto pripelje okrog 500 tisoč tesle model Y, proizvede pa lahko tudi do 50 gigavatnih ur baterij.

Tesla Y Avto Kaj se dogaja z "ljudsko" teslo?

Tesla Motors Gigafactory Berlin-Brandenburg | Avtor: Tesla Motors Tesla Motors

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.