Avto
10962 ogledov

So dnevni gostje v Bohinju sploh še zaželeni? Občina odgovarja ...

Bohinj Ribčev Laz Profimedia
Nov parkirni režim v Ribčevem Lazu je nujen, če želimo zaščititi ožje območje jezera, pravijo na občini, kjer menijo, da bo možnosti alternativnih načinov prevoza do jezera dovolj. Zalomi pa se že, če imate psa.

Poročali smo o tem, da je občinski svet Bohinja nedavno potrdil nov parkirni režim v občini, ki je med drugim ukinil večino parkirišč v bližnji okolici Bohinjskega jezera, namenjenih predvsem dnevnim obiskovalcem. Tako ne bo več mogoče parkirati ob vstopu v naselje (večji travnik nasproti hotela Kristal), niti ne več na parkirišču Labora na začetku Stare Fužine, ki je bilo že lani močno zmanjšano. V novi poletni sezoni od 1. junija bo obiskovalcem na voljo le okoli tretjina javnih parkirišč v primerjavi s številom izpred dveh sezon.

Cilj nove ureditve je zaščita jezera in ob njej ležeče infrastrukture. Dnevni obiskovalci naj bi za obisk v največji meri uporabljali alternativne prevoze brez lastnih motornih vozil, med drugim javni promet ali kolesa.

Odločitev je po pričakovanjih zelo odmevna, veliko ljudi je do novosti kritična in opozarjajo na številna odprta vprašanja, predvsem glede zadostnih kapacitet in urnikih na sredstvih javnega prevoza. Drugi vidijo potezo kot neposredni signal predvsem slovenskim dnevnim obiskovalcem, naj poleti ne hodijo v te kraje.

Občina obljublja več miru in okrepitev zastojnskih linij

Na občini Bohinj so za Žurnal24 pojasnili, kako si sploh predstavljajo dostop do njihovega osrednjega turističnega bisera v prihajajoči poletni sezoni. Kot opozarjajo, je nova ureditev parkiranja uvedena na podlagi različnih strategij in dokumentov, ki naslavljajo razvoj turizma v Alpah in konkretno v Bohinju. Tako da imajo spremembe široko podporo stroke in samega občinskega sveta.

Gorenjska, Bohinj | Avtor: arhiv Moja Slovenija na dlani arhiv Moja Slovenija na dlani

"Nadejamo se, da bo v Bohinj vsako leto več obiskovalcev prišlo z alternativnimi oblikami prevozov, kot na primer vlak, avtobus, kolo ...," pravijo na občini in dodajajo, da bo za uporabo do poletne sezone odprt prvi del kolesarske povezave Soteska – Bohinjska Bistrica.

"V času poletne sezone je predvideno dodatno povečanje kapacitete avtobusnih prevozov na relaciji Bohinjska Bistrica – Ribčev Laz. Tudi Slovenske železnice v letošnji sezoni predvidevajo dodatne sezonske vlake na relacijah Jesenice - Nova Gorica," še obljubljajo.

Kot piše na spletni stran bohinj.si, bo v poletni sezoni med Bohinjsko Bistrico in glavnimi turističnimi točkami Bohinja skupaj vozilo devet linij brezplačnih prevozov, namenjenih individualnim gostom.

"Bohinj ta vikend - katastrofa, kako mi je bilo žal, da sem rinila tja. Povsod neznosna gneča, parkiranje je prvi science fiction-povsod ne samo drago, ampak tudi zasedeno."

Zapis na enem od forumov

Nova ureditev je po njihovem nujna za umirjanje prometa po spodnji bohinjski dolini in okolici Bohinjskega jezera ter vzpostavitev vzdržnosti, saj so na omenjenih območjih prek poletja veliki prometni zamaški. Ti vplivajo ne le na življenja domačinov, temveč tudi na negativno doživetje kraja s strani večdnevnih in enodnevnih obiskovalcev. Za slednje bo po mnenju občine še vedno na razpolago dovolj različnih možnosti parkiranja in prevoza do željenih ciljev v Bohinju. 

Pri tem izpostavljajo novo parkirišče na Nomenju s sto parkirnimi mesti ter parkirišči Danica in Kobla v Bohinjski Bistrici, ki v preteklosti nista bili polno izkoriščeni. 

Bohinj Ribčev Laz | Avtor: Profimedia Profimedia

Glede psov je treba počakati na pravo linijo

Na eno vse bolj perečih odprtih vprašanj nas je iz lastne izkušnje opozoril bralec, da namreč vsaj doslej obiskovalci s psi slednjih sploh niso mogli vzeti s seboj na avtobus, ki vozi na relaciji med Bohinjsko Bistrico in jezerom. Tudi zato so bili njihovi lastniki doslej nekako primorani, da so se do jezera odpeljali z lastnim vozilom. 

Na občini odgovarjajo, da je stanje odvisno od ponudnika prevozov, ki imajo glede prevoza živali svoja pravila. Psov tako ni dovoljeno prevažati na petih linijah, na dveh je to mogoče z nagobčnikom, na dveh pa le pod posebnimi pogoji državne uredbe, ki velja za prevoz živali z javnim linijskim prevozom.

andrej.leban@styria-media.si

Komentarjev 8
  • Stampedo 13:17 07.februar 2024.

    Ves problem jep v tem, da so nam preveč povečali število dopustnih dni. Kam pa naj grem, če ne v Bohinj, na Veliko, v Sočo... Preveč na lahko uvažajo tujce, jih izkoriscajoo... in tako kar predobro skrbijo za naše riti ...

  • rd2dmk2 11:17 06.februar 2024.

    no ja tisiti ki mislite da ste doživel vse, pejte v Vintgar sred sezone. vam bo obisk Bohinja balzam za dušo in počitek za živce. sicer pa. ne vem ko grem poleti v izolo ali strunjan je nekako podobno. parkiranje ...prikaži veče drago, na plaži katastrofa, pa da ne omenjam izolske rive in njihovih animatorjev in nabijanja obupne muske.

  • Avatar Antikrist4
    Antikrist4 09:00 06.februar 2024.

    Mogoče se jim bo na kratki rok splačalo, ampak v prihodnosti pa bodo spet ovce pasli.