Avto
1151 ogledov

Tesla S se je priplazil prek magične meje

Tesla S Tesla Motors
Italijani so teslo S pricijazili do novega rekorda z enim polnjenjem.

Serijska tesla model S 100D je postavil nov svetovni rekord v dolžinski vožnji na elektriko z enim polnjenjem in postal prvi, ki je presegel 1.000 kilometrov.

Komaj en mesec star rekord, ki ga je julija v Belgiji prav tako postavil model S s 901 prevoženim kilometrom, je že podrt. In tokrat konkretno, saj so trije vozniki iz italijanskega kluba Tesla Owners Italia prevozili kar 1.078 kilometrov poti v okolici mesta Salerno na jugu Italije, ne da bi priključili avto na kabel. To je približno toliko, kot da bi se iz Ljubljane odpravili do Berlina. Vso pot so v živo prenašali prek Facebooka, tako da dvoma v dosežek ni. 

bmw i3 Zanimiva slovenska akcija Avto Kako Slovenec lahko kupi za 11.500 evrov cenejši električni avto

V petek zgodaj zjutraj je avtu končno zmanjkalo iskre. Vožnja je bila zelo učinkovita, saj je tesla za kilometer poti povprečno porabil komaj 91 Wh, vse skupaj pa preračunano ustreza osmim litrom porabljenega bencina. Povprečna hitrost pa ni bila ravno visoka, le dobrih 40 km/h, tudi zato so za rekord potrebovali kar 29 ur. Ob tem so se v veliki meri zanašali na vožnjo s Teslinim avtopilotom. Učinkovitost elektromotorja je bila 95-odstotna.

Dosežek je v živo prek Twitterja spremljal tudi ustanovitelj Tesle Elon Musk. 

Spomnimo, pred slabimi tremi leti je rekord v vožnji z enim polnjenjem z električnim avtom dosegel tudi Slovenec Andrej Pečjak, ko je s svojim doma izdelanim avtom Metron 7 prevozil pot med Bledom in Dubrovnikom, oziroma 736 km. V nasprotju z Italijani se ni "cijazil" po cesti, saj je bila njegova povprečna hitrost 66 kilometrov na uro. Kako učinkovit je bil njegov avto, priča podatek, da je za pot potreboval dobrih 90 kWh elektrike, italijanski tesla, za katerim stojijo milijarde dolarjev, pa 98,4. 

Pečjak pa ima že v mislih nekaj, ob čemer bodo Italijani lahko le zmajali z glavo.

TZAVTO, Andrej Pečjak, foto: osebni arhiv Pečjakov električni Avto Pečjakov električni 1.200 kilometrov daleč

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • maresem 13:59 09.avgust 2017.

    Bravo Pečjak... le tako naprej !