Avto
35749 ogledov

V Kranju konec ujčkanja voznikov

Radar Suzana Kos
V kranjski občini so presenečeni nad početjem določene skupine voznikov. Temu nameravajo sedaj narediti konec.

S 1. septembrom so na Medobčinskem inšpektoratu Kranj prenehali s testnimi meritvami hitrosti z novim radarjem, saj bodo odslej prehitre voznike tudi kaznovali. 

Poleg dosedanjih kontrol hitrosti z mobilnimi in stacionarnimi radarji tako uvajajo štiri nova merilna mesta s stacionarnimi škatlami, ki bodo izmenjaje "gostila" novo nabavljeno merilno napravo. Škatle so postavili poleg prehoda za pešce ob osnovni šoli v naselju Žabnica, na eni glavnih kranjskih vpadnic Cesti Staneta Žagarja, na Bleiweisovi cesti in pri OŠ v Mavčičah, saj so ocenili, da na teh lokacijah obstaja višje tveganje za nastanek hudihi nesreč zaradi prehitre vožnje. 

Gatso radar Avto To so lokacije, kjer vas bo meril superradar

Že samo postavitev škatel in opozorilne signalizacije je botrovala k temu, da so v testnem obdobju zaznali bistveno manj kršitev. V Žabnici konkretno je delež tistih, ki so mimo šolskega prehoda čez cesto drveli prek predpisanih 50 km/h, z 80 odstotkov padel na manj kot 20 odstotkov. "Najvišja izmerjena hitrost pa je bila kar 141 km/h, kar za šolsko pot, kjer je omejitev hitrosti na 50 km/h, ni sprejemljivo," je s podatki potrdil potrebo pa ukrepih proti prehitrim voznikom Mitja Herak, vodja Medobčinskega inšpektorata Kranj.

"Določenega števila voznikov z vsemi [drugimi] ukrepi ne moremo prepričati, da je prehitra vožnja nesprejemljiva. In edini ukrep, da bomo delež teh voznikov znižali in zagotovili visoko varnost otrok in vseh drugih udeležencev v cestnem prometu na teh izpostavljenih odsekih, je izrekanje glob." Herak ob tem zagotavlja, da gre izključno za ukrep, ki bo prinesel več varnosti in ne za polnjenje občinskega proračuna. 

Lokacije novih merilnih škatel so označene na spodnjem zemljevidu:

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 16
  • Skippy 17:31 03.september 2017.

    Kakšno ujčkanje neki? Naprej so znižali omejitve na nerazumljivo raven, potem pa voznike razglasili za divjake. Popolnoma v nasprotju z Avstrijo - tam imajo razumljive omejitve in naenkrat Slovenci vozimo znotraj omejitev.

  • Laznivi 11:46 03.september 2017.

    Seveda se strinjam da se brezobzirne budale dozivljensko odstrani z ceste. Vseeno bi tole drzavico lacno denarja ki se ga vec pokrade kot se ga utegne namolzit koliko kilometrov novih varnih solskih cest letno zgradi ? Koliko kilometrov novih varnih ...prikaži večh plocnikov letno zgradi ? Koliko novih varnih zelezniskih prehodov letno zgradi ? Koliko nevarnih odsekov letno sanira ? Koliko METROV smrtno nevarnih cest in odsekov letno preplasti ?

  • vzev 09:55 03.september 2017.

    Če je postavljen na nevarnem kraju ga vsekakor podpiram. In to pred šolo vsekakor je pravi prostor. Lahko pa bi tudi malo uredili kaznovanje. Ker tisti, ki mimo šole polje 60km/h je vsekakor precej bolj nevaren, kot tisti, ki s ...prikaži več takšno hitrostjo zapelje mimo table za naselje, pa ni nobene hiše še par km. Toda seveda policaji rajši pobirajo kazni ob začetku in koncu naselja, ker je tam precej več voznikov, ki prekorači hitrost.