Slovenija
99 ogledov

BBC: Slovenija bi izgubila največ

Grške banke EPA
Britanska televizija v svojem prispevku o Grčiji omenja tudi Slovenijo, kot državo, ki bi v primeru bankrota nosila relativno največje breme.

Britanska televizija BBC v enem od prispevkov o Grčiji analizira, katere države so najbolj izpostavljene in bi v primeru bankrota izgubile največ. Ker je Nemčija za Grčijo namenila največ sredstev, bi v primeru, da bi bila razglašena plačilna nesposobnost države, izgubila največ. Takoj za Nemčijo je omenjena Slovenija, ki je izpostavljena z 2,6 odstotka bruto domačega gospodarstva (BBC). Slovenija bi tako nosila relativno največje breme.

PREBERITE ŠE:

Slovenija je do Grčije izpostavljena na dva načina. Z neposrednimi posojili v višini 263,6 mio evrov posojil – kredit je bil sprva odobren za tri leta, a so ga kasneje spremenili v 30-letno posojilo z 10-letnim odlogom plačila glavnice. Od leta 2013 se torej deset let plačujejo le obresti, Grčija je Sloveniji doslej nakazala za 18 milijonov evrov obresti.

Sodelujemo pa tudi v skladu za stabilnost, ki se je z izdajo obveznic zadolžil na mednarodnih finančnih trgih, države članice EU pa so za ta dolg dale jamstva. Šele če sklad ne bi mogel poplačati obveznic, bi se jamstva izvršila.

Jamstva in posojila dosegajo 3,2 odstotka BDP

Predsednik vlade Miro Cerar in finanči minister Dušan Mramor sta včeraj mirila državljane z besedami, da situacijo obvladujemo in smo bili nanjo pripravljeni. "Od predpostavki, da bi bila izvršena jamstva do kredita, ki je bil izdan, znaša izpostavljenost Slovenije 925 milijonov evrov. Če pa se jamstva izvršijo v višini 165 odstotkov, kar je ob določenih pogojih po pogodbi tudi mogoče, potem je številka 1,2 milijardi, kar v deležu BDP pomeni 3,2 odstotka," je včeraj pojasnil finančni minister.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 12
  • Ferluci 14:26 07.julij 2015.

    Levaki so bili in konec, kaj drugega pa so po tvojem 'novi obrazi'?

  • Ferluci 14:25 07.julij 2015.

    Očitno ti je tvoja presvetlost skurila možgane.

  • Ferluci 14:24 07.julij 2015.

    levaki prav gotovo ne!