Svet
17 ogledov

Clinton: "Osamo sem imel že v pesti ..."

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Nekdanji ameriški predsednik Bill Clinton je priznal, da bi lahko že za časa njegovega mandata ubili Osamo bin Ladna, a iz tehtnega razloga ni želel dati povelja za akcijo.

Clinton je o tem sicer govoril že 10. septembra 2001 na srečanju z majhno skupino avstralskih poslovnežev, a do danes širši javnosti izjava ni bila znana, čeprav so pogovor tonsko snemali. Besede so bile namreč ironično izrečene le nekaj ur pred napadom Al Kaide na WTC, po 11. septembru pa je bila vsa pozornost svetovne javnosti v dogodke v ZDA. 

Kot poroča CNN, je avstralski SkyNews posnetek predvajal minulo sredo. Clinton na tonskem posnetku pravi, da so nekdanjega voditelja Al Kaide Osamo bin Ladna Američani že skoraj stisnili v pest, a sam ni želel dati avtorizacije za napad z raketo zaradi kolateralnih žrtev, ki bi jih izzval takšna akcija. 

"Bil je zelo pameten mož, veliko časa sem namenil razmišljanju o njem in enkrat sem ga skoraj dobil," pravi Clinton na posnetku. "Lahko bi ga ubil, a bi zraven zravnal majhno mesto z imenom Kandahar v Afganistanu in pobil še 300 nedolžnih žena in otrok, in potem ne bi bil nič boljši kot on. Zato tega nisem storil," je Clinton dejal dan pred najhujšim terorističnim napadom na ZDA, v katerem je po uradnih podatkih umrlo 2.977 ljudi in za katerim je stal prav bin Laden.

Na vesti že takrat na stotine ljudi

Različni viri in knjige kot tudi uradno poročilo posebne komisije o 11. septembru navajajo, da je decembra 1998 Clintonova administracija razmišljala o napadu na takrat že zelo nevarnega terorista, a je načrt zadnji hip preklicala zaradi možnih stranskih posledic. Bin Laden je sicer stal za masakrom v egiptovskem Luksorju leta 1997, v katerem je umrlo 62 civilistov, leto kasneje pa je Al Kaida sodelovala še pri napadih na ameriška veleposlaništva v Tanzaniji in Keniji, v katerih je umrlo več sto ljudi.

Komentarjev 1
  • KoZak 13:06 02.avgust 2014.

    Obama bin Laden hahahahaha.. avtor članka sedi 5!