Svet
18 ogledov

Blamaža francoskih komandosov

Francoski specialci Reuters
Akcija francoskih komandosov, ki so želeli iz rok somalijskih ugrabiteljev rešiti pripadnika obveščevalne službe, se je končala katastrofalno. Umrla naj ti tako talec kot eden od komandosov. A uporniška skupina zanika, da je talec mrtev.

Francoski notranji minister Jean-Yves Le Drian je pred novinarji povedal, da po včerajšnji akciji pogrešajo še enega vojaka.

Denis Allex je julija 2009 padel v ujetništvo militantne skupine Al Shabab skupaj še z enim kolegom, ki pa mu je uspelo kasneje pobegniti. Allex je oktobra lani v zadnjem objavljenem videu v precej slabem stanju pozival francoskega predsednika Francoisa Hollanda, naj prenega podpirati uradno somalijsko vlado.

Francoski vojaški vrh se je očitno včeraj odločil za posredovanje, gotovo pa ne gre za naključje, da so prav včeraj pričeli z vojaškimi operacijami v še eni afriški državi Mali.

Francozi so se potolčeni umaknili

Komandosi so napadli pripadnike Al Shabab v mestu Bulo Marer, kjer naj bi po podatkih obveščevalcev skrivali Allexa. Zakaj se je akcija končala neuspešno, ni znano, po skopih podatkih pa je med enoto in pripadniki Al Shababa vzplamtel spopad takoj, ko so komandosi s pomočjo treh helikopterjev prišli do mesta, kjer naj bi bil talec. "Spopad je bil silovit, med njim pa - govorim z določeno mero previdnosti - je bil očitno Denis Allex na žalost ubit s strani svojih ugrabiteljev," je povedal Le Drian.

A Al Shabab je v izjavi za javnost kasneje zatrdil, da je Allex še vedno živ, saj da so ga imeli skritega daleč stran od napadene baze. Dodali pa so, da so med napadom zajeli še enega francoskega vojaka, ki da je ranjen in so ga njegovi soborci med begom pustili za seboj. Prav tako trdijo, da je umrlo več francoskih vojakov. O lastnih žrtvah niso poročali.

Le Drian je potrdil, da je bil v spopadu ubit komandos, še enega pa pogrešajo. Po francoskih podatkih je umrlo 17 Somalijcev.

Komentarjev 3
  • privat 08:36 23.januar 2013.

    kolonilizacija Afriških držav je začela...živela bela rasa in njena blaginja??

  • saramara 11:32 14.januar 2013.

    Govoris gluposti!!! Ta ubiti talec, je bil v Somaliji v rokah ugrabiteljev ze nekaj zadnjih mescev. In v Maliju jih je se najmanj 6, ki so v rokah islamistov/talibanov/karkolize.

  • Stolp 16:36 12.januar 2013.

    Ah, če bi bil to ameriški državljan bi amerićani najprej vse svoje državljane umaknili iz države potem pa državo zbombardirali do neprepoznavnosti.