Svet
19 ogledov

Cerkev naj se uravnoteži

Papež Frančišek EPA
Pri pravilih o splavu, kontracepciji in homoseksualcih mora cerkev najti novo ravnotežje

"Moralna struktura Katoliške cerkve se bo sesula kot hišica iz kart, če ne najdemo novega ravnotežja pri spornih pravilih o splavu, homoseksualcih in kontracepciji. Cerkev mora postati milostna za vse ljudi," je po šestih mesecih papeževanja v jezuitskem časopisu La Civiltà Cattolica opozoril papež Frančišek.

Njegova vizija je v močnem nasprotju z njegovima predhodnikoma Janezom Pavlom II. in Benediktom XVI. Za 76-letnega papeža iz Argentine dogmatski in moralni nauki Cerkve niso vsi enakovredni. "Cerkev mora izrekati dobrodošlico, ne izločati, mora biti usmiljena, ne obsojati. Cerkev je dom vseh, ni le majhna kapela za skupino izbrancev," je poudaril.

Cerkev je dom vseh

Glavno vodilo naj bo milost, je pozval sveti oče: "Katoliška cerkev naj bo kot poljska bolnišnica po bitki; naj zdravi rane svojih vernikov in poišče tiste, ki so bili ranjeni, prizadeti, izključeni ali so odpadli. Hudo ranjenega človeka je nekoristno spraševati, ali ima povišan holesterol. Treba je zaceliti njegove rane. Potem lahko govorimo o vsem drugem."

Nič v papeževem intervjuju sicer ne nakazuje sprememb v cerkvenem poučevanju, vendar govori z drugačnim tonom. Nakazal je nove prednostne naloge v primerjavi s predhodnikoma, kar je vidno že v njegovem preprostem slogu, obračanju k najbolj marginaliziranim in njegovem vztrajanju, da so duhovniki pastirji in ne birokrati, poroča agencija ap.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.