Slovenija
162 ogledov

Putin: Hvala Sloveniji!

Ruska kapelica
1/10
Saša Despot
Ruski predsednik Putin je ob kapelici pod Vršičem izrazil hvaležnost Rusije slovenski skrbi za spomin na ruske vojake, hkrati pa pozval h krepitvi evropskih temeljev in odnosov. Kasneje s slovenskim vrhom o iskanju novih priložnosti za sodelovanje. Obisk se je zaključil z večerjo, vse ceste znova odprte.

Nekajurni obisk Vladimirja Putina je končan, ruski predsednik se je z delegacijo zvečer vrnil v domovino.

"Ko sem videl to skromno kapelo ..."

Ob navzočnosti ruskega predsednika Vladimirja Putina, slovenskega državnega vrha in mnogih visokih gostov je pri ruski kapelici pod Vršičem popoldan najprej potekala slovesnost ob 100. obletnici posvetitve tega znamenitega spomenika, ki je bil zgrajen v spomin na ujetnike iz takratne carske Rusije, ki so trpeli in umirali ob gradnji ceste med 1. svetovno vojno.

Slovesnost se je pričela z več kot enourno zamudo, saj je letalo ruskega predsednika Vladimirja Putina na letališču Jožeta Pučnika pristalo precej kasneje od načrtov šele nekaj po 14. uri.

Putina so nato s konvojem vozil prepeljali mimo Kranjske Gore h kapelici pod Vršičem, kjer je bil ob prihodu pozdravljen z aplavzom vseh navzočih, ki so morali na prizorišče priti skozi zelo intenzivne varnostne preglede. 

Po obeh državnih himnah je besedo najprej povzel slovenski predsednik Borut Pahor. V svojem govoru je dejal, da je kapelica majhen prispevek k ideji velikega prijateljstva, ter opozoril na še vedno zelo aktualno sporočilo, ki ga izžareva kapelica stoletje po svojem nastanku, sporočilo miru. "Mi hočemo mir, trajen mir," je opozoril in nato povlekel vzporednice na dandanašnje dogajanje v svetu, prežetem s terorizmom. Po njegovih besedah je ločnica med mirom in vojno danes zelo zabrisana, z izzivi neracionalnega nasilja pa se soočajo tudi v državah, ki jih imamo za varne in mirne. Problem sodobnega terorizma je v neobzirnosti in  brezciljnosti. Nima političnega progama, tako da sploh ni mogoče po mirni poti s pogajanji reševati vprašanj, meni Pahor.

A ostaja odločen, da se "ne bomo vdali, našli bomo nove in inovativne načine za zagotovitev miru in varnosti," je dejal slovenski predsednik in istočasno poudaril pomen stalnega dialoga. "Kapelica dokazuje, da je mir mogoč."

Ruski predsednik Vladimir Putin, ki je bil vidno dobre volje, se je v govoru najprej zahvalil "prijateljski" Sloveniji, ki vedno tako gostoljubno sprejme goste iz Rusije. Izpostavil je predvsem pomen prijateljstva med državama, ki temelji tudi na skrbi Slovenije in Slovencev za spomenik, ki so ga izdelali njegovi rojaki. 

"Ko sem prihajal sem gor in videl to skromno kapelico, sem pomislil - ali si je kdo od tistih, ki so jo gradili, lahko mislil, da bomo danes zbrani tukaj v tako velikem številu in častili spomin na dogodke v 1. svetovni vojni." Putin je izpostavil velik prispevek različnih cerkva oz. verstev, lokalnega prebivalstva in generacij Slovencev, da je kapelica dobila in ohranila takšen pomen. 

Putin je spomnil tudi na kasnejše razkritje spomenika na Žalah, ki slavi prispevek sovjetske Rdeče armade oziroma sovjetskih vojakov pri osvobajanju Evrope izpod fašizma. Spomenik bo po njegovem v bodoče izžareval skupno stališče obeh držav, da zgodovine ni mogoče potvarjati, kot tudi ne zanikati zločinov, ki so povzročili smrti milijonov ljudi. Ob teh besedah je požel bučen aplavz. 

Putin je že med pogovorom v osrčju gora napovedal, da bo s slovenskim predsednikom v nadaljevanju dneva gotovo govoril tudi o "paleti obojestransko koristnih" projektov v medsebojnih odnosih, ob tem pa je izrazil še željo po evropski enotnosti in sodelovanju, s čimer je med vrsticami Evropski uniji bržkone dal eno osrednjih sporočil svojega obiska. Tudi ob teh besedah so mu navzoči ploskali. 

Na Žalah vsega konec prej kot v četrt ure

Po koncu molitev in slovesnosti pri kapelici se je celotna delegacija odpravila proti Ljubljani, kjer sta predsednika na Žalah odprla spomenik, posvečen padlim vojakom sovjetske Rdeče armade pri boju proti nacizmu in fašizmu v drugi svetovni vojni. Slovesnost pa je minila bliskovito, po poročanju Pop TV je trajala vsega 13 minut.

Danes odkrito obeležje je prvi spomenik zunaj Rusije, posvečen ruskim in sovjetskim vojakom, ubitim v obeh svetovnih vojnah, je poročal STA. Sestavlja ga osem stebrov, visokih do pet metrov in razporejenih v polkrog. Stebri predstavljajo osem let, kolikor sta skupaj trajali obe vojni, vanje pa so vklesana imena skupno 3000 padlih ruskih in sovjetskih vojakov. 

Na vrhu vsakega stebra je bronast žerjav z razprtimi krili. Beli žerjavi namreč veljajo za simbol ruskih vojakov, padlih v drugi svetovni vojni.

Na Brdu o aktualnih, tudi bolečih temah

Nato se je delegacija odpravila na grad Brdo pri Kranju, kjer so bili na sporedu pogovori med Putinom in Pahorjem "na štiri oči". Pahor je v kratki izjavi pred pogovorom dejal, da so se odnosi med EU in Rusijo v zadnjem času oddaljlili, popraviti pa jih je mogoče le z dialogom, ki bo dosegel "umik razlogov za razhajanja".

Putin opozoril na velik padec trgovanja z EU

Putin je kratkem nagovoru dejal,  da imata predsednika tokrat tudi priložnost za pogovore "o celotnem spektru slovensko-ruskih odnosov in obravnavo vprašanja odnosov Rusije z EU in Natom", katerih članica je Slovenija.

"Vidimo, kako je v Sloveniji spoštljiv odnos do spomina na žrtve prejšnjih globalnih konfliktov. Ne glede na vse težave pa nadaljujemo z intenzivnimi političnimi stiki," je dejal Putin v kratkem nagovoru.

"Na žalost pa vidimo padec v naši blagovni menjavi, ki je znašal kar 45 odstotkov," je dejal spričo posledic zaostritve ruskih odnosov s članicami EU in Nata ter uvedbe sankcij zaradi ukrajinske krize. A Putin je opozoril, da veliko breme nosi predvsem trgovanje z EU.

"Blagovna menjava med Rusijo in ZDA je znašala 28 milijard dolarjev, medtem ko je trgovina med Rusijo in EU znašala več kot 400 milijard evrov in je padla skoraj na polovico, na 224 milijard. Te številke niso primerljive. Seveda pa je slabo eno in drugo," je dejal.

Pogovarjala sta se tudi o varnosti

Pojasnil je še, da je v približno uri pol skupne vožnje slovenskega gostitelja Pahorja "dokaj podrobno informiral tudi o različnih problemih globalne varnosti". Več podrobnosti pa na tej točki Putin ni pojasnil.

Tudi Pahor se je v kratkem nagovoru dotaknil posledic ukrajinske krize. Spomnil se je, da sta pred petimi leti na tem mestu, ko sta bila oba premierja, z optimizmom zrla v prihodnost tako glede bilateralnih odnosov kot glede skupne varnostne, gospodarske in vseh drugih perspektiv.

"Pet let kasneje lahko ugotavljamo, da je gospodarska kriza res minila, a so prišle druge. Tudi Slovenija kot članica Nata in EU ter Rusija na drugi strani sta se nekoliko oddaljili. Moja želja je, da bi umaknili razloge, da bi se potrudili z dialogom, po mirni poti umakniti te razloge, zaradi česar je prišlo do tega razpotja, ker se mi zdi, da svobodoljuben svet potrebuje sodelovanje vseh, ki so potrebni za rešitev velikih problemov," je dejal Pahor.

Ne glede na razhajanja pa je Pahor izrazil zadovoljstvo, da je Putin sprejel vabilo na obisk "in da smo bili priča dvema zelo sporočilnima, pietetnima dogodkoma". "Na nek način to v teh kontroverznih časih ohranja slovensko-rusko prijateljstvo, kolikor je ta hip mogoče. Slovenija potrebuje prijatelje in bi jih rada imela čim več," je še dejal slovenski predsednik.

Po pogovorih je sledila še slovesna večerja, katere jedilnik naj bi po osebi stal med 10 in 15 evri.

Na večerji so bili prisotni tudi slovenski predsednik vlade Miro Cerar, zunanji minister Karl Erjavec, predsednik državnega zbora Milan Brglez in ministrica za delo Anja Kopač Mrak.

Putina so nato odpeljali znova na Brnik, od koder se je z letalom vrnil v Moskvo.

Pahor se je sicer v Ljubljano in nato na Brdo peljal v Putinovi blindirani limuzini. V ruski delegaciji je bilo tudi več ministrov: minister za zveze in množične komunikacije Nikolaj Nikiforov, minister za energetiko Aleksander Novak, minister za promet Maksim Sokolov in minister za gospodarski razvoj Aleksej Uljakajev.

 

Putin je prispel v Slovenijo z zamudo. Iz urada predsednika Boruta Pahorja, ki je Putinov gostitelj, so nekaj pred 13. uro sporočili, da je predstavnik ruskega predsednika Dimitrij Peskov v urad slovenskega predsednika sporočil opravičilo in prošnjo za razumevanje spričo zamude, ki je nastala "zaradi nepredvidenih domačih obveznosti ruskega predsednika pred odhodom".

PREBERITE ŠE:

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 85
  • sprehajalec 18:10 31.julij 2016.

    Pilote so celo skrivali pred nemci. Vkolikor pa so nemci prišli do njih, pa je zanje veljala konvencija in godilo se jim je bolje kot civilistom. Draža sploh jih je skrival pred Nemci. Film je iz leta 1943, podatke o ...prikaži več njem najdeš na IMDB.

  • Zmago 18:01 31.julij 2016.

    No mph ti pač poiščeš tisto, kar ti je všeč .....................risanke ;-)) Eni pač gledamo stvari, ki so podprte z dejstvi, dokumentacijo, forenzičnimi dokazi,........

  • mph 16:59 31.julij 2016.

    Na youtubeu je vsega možnega, od ugrabitev vesoljcev, prikazovanja Marije, vampirjev, ... in še kaj. Zakaj pa so sodelovali s Stalinom? Zaradi Tita morda? :-) Zakaj neki pa so vrli domači izdajalci predajali tuje pilote in ostale, če so jih ...prikaži več ujeli, okupatorju? Moram pogledat, morda je tudi na to temo kaj na youtubeu.