Svet
4 ogledov

Čivkanje dovolilo tudi sodišče

Twitter Profimedias
Turško sodišče je odredilo odpravo blokade družbenega omrežja Twitter.

Turške oblasti so minuli teden uvedle blokado Twitterja, ker so se na omrežju pojavili zvočni posnetki, ki premierja Recepa Tayyipa Erdoğana povezujejo s korupcijo. 

Upravno sodišče v Ankari bo o odločitvi o odpravi blokade Twitterja obvestilo državno agencijo za telekomunikacije TIB, ki naj bi dostop do Twitterja omogočila v prihodnjih urah, je poročala turška zasebna televizija NTV.

Blokirali spletne strani

Erdoğanova vlada, ki jo pretresa velik korupcijski škandal, je poleg Twitterja blokirala več tisoč drugih spletnih strani.

Dostop do Twitterja je bil onemogočen 20. marca, le nekaj ur po tem, ko je Erdoğan zagrozil, da bo "izbrisal" to omrežje, ker ni izpolnilo več sto odredb sodišč o odstranitvi "nezakonitih" vsebin.

Mednarodna skupnost je obsodila prepoved, ki je postala precej neprijetna za Erdoğana in njegovo Stranko za pravico in razvoj pred nedeljskimi lokalnimi volitvami, prvimi po izbruhu korupcijskega škandala.

Številni med desetimi milijoni turških uporabnikov Twitterja so se uspešno izognili blokadi in tvitali prek mobilnih telefonov ali zasebnih virtualnih omrežij.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.