Svet > Hrvaška
154 ogledov

Darila v muzej v Kumrovcu

Kumrovec Tito dan mladosti Žurnal24 main
Kljub dežju se je v soboto v Kumrovcu zbralo približno 7.000 privržencev bivšega jugoslovanskega predsednika Josipa Broza Tita ob 123. obletnici njegovega rojstva. V Kumrovcu je zdaj tudi njegovih 105 daril.

Pred Titovo rojstno hišo v Kumrovcu je bil danes tudi nekdanji hrvaški predsednik Stipe Mesić, ki je napovedal, da se bodo z vsemi sredstvi borili proti revizionistom zgodovine, ki da poskušajo predstaviti poražence v drugi svetovni vojni kot zmagovalce, pripadnike zmagoslavnih partizanskih enot pa kot poražence.

Kumrovec kraj prijateljstva

Načelnik občine Kumrovec Dragutin Ulama je dejal, da ni možno pobegniti od dejstva, da je bila tako velika zgodovinska osebnost, kot je bil Tito, rojena v vasi s 300 prebivalci in je dokončno določila njihovo pot. "Želimo, da bo Kumrovec kraj prijateljstva, miru in sodelovanja med narodi v regiji in v Evropi", je dejal. Pričakuje, da bodo kmalu znova dobila uporabno vrednost spominski dom in politična šola, ki sta v Kumrovcu.

Obiskovalci so danes lahko pogledali tudi novo razstavo daril, ki so bila do pred nekaj tedni shranjena v uradu hrvaškega predsednika na Pantovčaku. Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je 105 daril, ki jih je Tito prejel z različnih koncev sveta, prepustila muzeju v Kumrovcu. Njena poteza je razburila številne hrvaške državljane, ki Tita nimajo za "diktatorja" ali "zločinca", kot ga dojemajo v največji opozicijski politični stranki HDZ.

Med predmeti je tudi Titov marmorni doprsni kip, ki ga je v svojem uradu postavil prvi hrvaški predsednik Franjo Tuđman.

Največ iz Slovenije

Po ocenah občine Kumrovec je bilo v soboto zbranih približno 7.000 ljudi. Kot poroča Novi list, je bilo med navzočimi največ Titovih privržencev iz Slovenije, potem pa tudi iz Hrvaške, BiH, Srbije in Črne gore.

Josip Broz se je rodil v Kumrovcu Hrvatu Franju Brozu in Slovenki Mariji Javoršek maja 1892. Obstaja več datumov njegovega rojstva, na koncu pa je uradno obveljal 25. maj. Tako je bilo zapisano v času, ko je služil v avstro-ogrski vojsko.

Po drugi svetovni vojni se je ta datum v maniri kulta osebnosti slavil kot dan mladosti. Z njim je bila povezana štafeta mladosti, med katero so več kot štiri desetletja po celotni državi mladinci prenašali štafetno palico in jo izročili državnemu vodji na sklepni slovesnosti v Beogradu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.