Svet
10 ogledov

Dosmrtni zapor za napad na nobelovko

Malala Yousufzai Reuters
Sodišče v Pakistanu je deset moških, ki so bili pred tremi leti, ko je imela komaj 15 let, vpleteni v napad na nobelovo nagrajenko za mir Malalo Yousafzai, obsodilo na dosmrtno zaporno kazen.

Napadalci so aktivistko, ki se zavzema za pravičnejši sistem izobraževanja otrok in njihove pravice, napadli, ko se je z avtobusom peljala v šolo.

Med deseterico, ki jo je sodišče obsodilo, ni glavnega osumljenca za organizacijo napada 23 letnega pakistanskega Talibana Ataullaha Khana.

Po poročanju Reutersa med obsojenimi ni niti človeka, ki je na avtobusu Malalo ustrelil – kakšna usoda ga čaka ni jasno.

Pakistanske oblasti sumijo, da je napad naročil eden od talibanskih voditeljev mula Fazlulla, ki se trenutno nahaja v Afganistanu.

Zdaj živi v Veliki Britaniji, v Pakistan se zaradi groženj ne more vrniti

Malala Yousafzai je zaradi zavzemanja za pravice otrok lani prejela nobelovo nagrado za mir.

Zdaj 17 letno aktivistko so po napadu zdravili v Veliki Britaniji, kjer zdaj z družino tudi živi. V Pakistan se zaradi groženj s smrtjo ne želi vrniti.

V pakistanski dolini Swat, kjer je otroštvo preživela Yousaftaijeva, so med letoma 2007 in 2009 s trdo roko vladali talibani. Prav zaradi grožnje mule Fazullaha, da bodo zaprli vse šole, ki sprejemajo deklice, je mala Malala Yousafzai za tamkajšnjo izpostavo medijske hiše BBC začela pisati dnevnik. Stara je bila enajst let.

Njen blog, kjer je opisovala življenje pod vladavino talibanov, je bil sicer anonimen, a deklica se je za otroške pravice začela zavzemati tudi javno. 

Ko so jo oktobra 2012 napadalci ustrelili, je večina skrajnežev dolino že zapustila. Malala je bila na poti iz šole, ko je skupina talibanskih podpornikov ustavila avtobus: "Kdo je Malala?," so vprašali in vanjo izstrelili več nabojev. V napadu sta bila poškodovana tudi dva njena sošolca.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.