Svet
15 ogledov

"EU ima problem, kakršnega je imela Jugoslavija"

Evro Shutterstock
Napovedi Sorosa, da ima Evropska unija še tri mesece časa, da reši krizo, so neresne, meni Tajnikar. Sam težavo vidi v političnem vrhu, ki ga je treba korenito prestrukturirati.

Napovedi ameriško-madžarskega finančnika Georgea Sorosa, da ima Evropska unija še tri mesece časa, da reši krizo, so naletele na številne odzive. Slovenski ekonomist Maks Tajnikar meni, da so takšne napovedi neresne. "Kaj pa bi bilo? Bi razpadla? Ukinila evro? Ne šalite se," je bil njegov odziv.

Ob tem opozarja, da se je Unija s krizo do zdaj spopadala na napačen način. "Evropska unija ima problem, kakršnega je imela nekoč Jugoslavija. Pod istim denarjem živijo gospodarstva, ki so zelo različna po produktivnosti, in v resnici v takih razmerjih, konkurenci, izčrpavajo tista gospodarstva, ki so manj učinkovita in manj produktivna," je prepričan. Po njegovih besedah bi zato Unija morala Grčiji nameniti še več sredstev in ji odpisati več dolgov. Ta rešitev do zdaj ni bila na mizi, jo pa po Tajnikarjevih besedah omenja vse več ekonomistov.

Izstop ni rešitev

Prepričan je tudi, da lahko Unija težave ceneje in uspešneje rešuje znotraj povezave kot zunaj nje ter da izstop posamezne države iz evroobmočja ne bi bil kriza Unije, ampak kriza te države. "To bo njihov samomor in stoletja bo trajalo, da se bo država pobrala."

Potrebne so spremembe na vrhu

Tajnikar ob tem opozarja, da Unija nikoli ne bo povsem izšla iz krize in da je njena prihodnost odvisna od tega, "v kakšni meri bo našla mehanizme, da sproti rešuje probleme". Ob tem dodaja, da je tisto, kar ga najbolj skrbi, "politika, ki vodi Evropsko unijo. Jaz mislim, da vrh Evropske unije potrebuje radikalno kadrovsko prestrukturiranje". In ta težava je po Tajnikarjevem mnenju resnejša od ekonomske krize.

Komentarjev 3
  • drzavljan 13:07 10.junij 2012.

    Ni čudno, da je slovenski narod ekonomsko povsem nepismen, če pa v časopisih neprestano prebira totalno napačne razlage raznih ekonomskih "strokovnjakov" kot je Tajnikar ali Mencinger.Tajnikar pravi naj pač EU Grčiji da več denarja. Tako butasto idejo ima lahko ...prikaži več samo zaposleni v javni upravi, ki misli, da denar za njegovo plačo po nekem čudežu vsak mesec nastane v čarovniški vreči imenovani proračun.Hudič je tudi to, da je večina novinarjev povsem ekonomsko nepismena in potem povsem nekritično objavljajo takšne nebuloze saj jih ne znajo kvalitativno ovrednotiti.Se še spomnim, ko je Mencinger ( ki je na plačilni listi Murgeljskega klana ) pred leti bluzil, kako da bodo ZDA leta 2009 bankrotirale, ker da so prezadolžene :) In ti isti skorumpirani levičarski ekonomisti v isti sapi podpirajo vsa mogoča zadolževanja in Obamo, ki je ZDA samo v 4 letih zadolžil za 45% več kot je bila pred njegovim mandatom. No pahorja ni mogel dohiteti, ki je s čez 100% povečanjem dolga

  • mirko 19:54 05.junij 2012.

    Ne ne ne, v tem primeru ima g. Tajnikar popolnoma prav. Politika Evropske unije za gospodarsko okrevanje je popolnoma napačna, zato bi se morala le teh spremenit miselnost ali pa jih zamenjat, ki razmišljajo drugače. Zategovanje pasu vodi v še ...prikaži več bolj strmo spiralo navzdol. Unija je preveč liberalna do nelojalne konkurence iz daljnega vzhoda, preveč liberalna do skrivanja denarja v davčnih oazah.

  • boskre 14:00 05.junij 2012.

    Še dobro, da imamo strokovnjake ranga Maks Tajnikar, kaj bi Slovenci brez njih. On lahko reši celo Evropo, kaj Evropo, CEL SVET! Škoda samo, da si ne more najti drugačne zapostlitve kot zgolj "teoretične" narave in kje drugje kot v ...prikaži več javnem sektorju ... Čudno, da ga niso uspešni privatniki že zdavnaj "pograbili" ... GO MAKS, and never come back...