Gorenjska
2439 ogledov

Kaj ubija Gorenjce in Gorenjke?

Profimedia
Rak je postal že drugi najpogostejši vzrok za smrt, pri moških celo prvi. Veliko je dejavnikov tveganja, ki se jim je mogoče izogniti.

Leta 2020 je na Gorenjskem živelo 13232 oseb, ki so kdaj koli v življenju prejele diagnozo raka. Novoodkritih rakov je 1515, od tega 53 odstotkov pri moških, so sporočili iz kranjske območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Pri 680 osebah je bil rak v tem letu vzrok smrti, s 56 odstotki so med njimi prevladovali moški.

Med raki, zaradi katerih umre največ prebivalcev Gorenjske, so pljučni rak, rak debelega črevesa in danke, rak prostate, rak dojke in rak trebušne slinavke.

Za zgodnje odkrivanje raka in s tem občutno povečanje možnosti ozdravljenja je ključna udeležba ljudi v presajalnih programih. 

Rak ni ena sama bolezen, pač pa skupina več kot 200 različnih bolezni, zato je pri različnih rakih  različna tako diagnostika kot zdravljenje in seveda tudi prognoza. Rak danes predstavlja veliko breme, saj je drugi najpogostejši vzrok smrti v Sloveniji, pri moških pa celo prvi. Visoka je tudi obolevnost. 

Leta 2010 je bil sprejet prvi Državni program obvladovanja raka (DPOR). DPOR je pomembno prispeval k počasnejši rasti obolevanja za rakom in zmanjšanju umrljivosti. Dejstvo je, da je  Sloveniji  v zadnjih letih uspelo nadpovprečno povišati preživetje bolnikov z rakom glede na evropsko povprečje in sicer za več kot 10 odstotkov. Pomemben odstotek žensk in moških, ki zbolijo za rakom, tudi ozdravi. Pri tem je zelo pomembno, kdaj in v kakšnem stadiju raka odkrijemo ter tudi, kako dostopno je zdravljenje. Dodatno pa preživetje pomembno povečujejo presejalni programi.

 | Avtor: Profimedia Profimedia

Kakšno je breme raka na Gorenjskem?

Zadnji dokončni podatki o razširjenosti raka so zaradi zahtevnosti zbiranja, preverjanja in analize podatkov za Slovenijo in Gorenjsko dostopni za leto 2020. To leto pa je bilo v marsičem posebno zaradi pandemije covid 19 in z njo povezanih težav v dostopnosti do zdravstvenega sistema ter strahu pred okužbo.

Število novoodkritih rakov je bilo tako leta 2020 na Gorenjskem nižje kot nekaj let prej. Moški so za rakom obolevali pogosteje kot ženske, pri njih je bilo odkritih 53 odstotkov vseh novih primerov raka.

Pogostost pojavljanja novih primerov raka je bila na Gorenjskem pri moških in pri ženskah tega leta malo višja, a še vedno primerljiva s Slovenijo.

Med novoodkritimi raki so enako kot v Sloveniji prevladovali kožni rak (brez malignega melanoma), rak pljuč, rak debelega črevesa in danke, rak dojke in rak prostate –  teh pet vrst je predstavljalo kar 57 odstotkov vseh novih primerov raka.

Preživetje bolnikov z rakom se za večino rakavih obolenj iz leta v leto povečuje. Petletno preživetje v Sloveniji za vse vrste raka razen nemelanomskega kožnega raka je v obdobju od 2016 do 2020 znašalo za moške  58 odstotkov, za ženske pa 62 odstotkov. V letu 2020 je na Gorenjskem živelo 13 232 oseb, ki so kdaj koli v življenju prejele diagnozo raka. Med njimi je bilo 54 odstotkov žensk.

Pri moških je bil z 20 odstotki novih primerov najpogostejši rak kože (brez malignega melanoma), pri ženskah pa rak dojke z 19 odstotki. Ti raki so povezani z nezdravim življenjskim slogom: kajenjem, čezmernim pitjem alkoholnih pijač, neustrezno prehrano, pomanjkanjem gibanja in posledično prekomerno težo ter čezmernim sončenjem.

Nabiranje let poveča možnost nastanka raka

Obolevnost za rakom se s starostjo povečuje. Ker se prebivalstvo stara, staranje zelo pomembno prispeva k naraščanju obolevnosti zaradi raka. Kar 92 odstotkov moških in 86 odstotkov žensk, ki so na Gorenjskem leta 2020 na novo zboleli za rakom, je bilo starejših od 50 let. Do 50. leta starosti so z rakom bolj obremenjene ženske, nato prevladujejo moški.

V letu 2020 je bil rak na Gorenjskem vzrok smrti 680 oseb, med njimi je bilo 56 odstotkov moških. Umrljivost zaradi raka je bila tega leta na Gorenjskem malo višja, a še vedno primerljiva z umrljivostjo v Sloveniji. Med rake, zaradi katerih je tega leta umrlo največ prebivalcev Gorenjske, so se uvrščali pljučni rak (20 odstotkov smrti), rak debelega črevesa in danke (10 odstotkov smrti), rak prostate (9 odstotkov smrti), rak dojke (8 odstotkov smrti) in rak trebušne slinavke (7 odstotkov smrti).

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.