Svet
17 ogledov

Grške banke po osmih dneh še zaprte

Aleksis Cipras EPA
V Bruslju od grškega premierja Aleksisa Ciprasa pričakujejo resne predloge za oživitev pogajanj.

Grški premier Aleksis Cipras je v včerajšnjem telefonskem pogovoru nemški kanclerki Angeli Merkel zagotovil, da bo danes predstavil nove grške predloge.

PREBERITE ŠE:


Njegov načrt naj bi vključeval predlog za odpis 30 odstotkov dolga. "Cipras bi lahko bil pripravljen sprejeti mnoge zahteve posojilodajalcev," je povedala BBC-jeva poročevalka v Atenah. "A ohrabren z odmevno zmago na referendumu bo prav tako želel določene spremembe in znaten odpis dolga."

Banke v Grčiji medtem kljub napovedim Ciprasa, da jih bodo odprli po nedeljskem referendumu, ostajajo tudi danes zaprte in tako bo predvidoma ostalo vsaj še jutri.

ECB ohranila nujno likvidnostno pomoč

Evropska centralna banka (ECB) je sicer pod strožjimi pogoji ohranila obseg nujne likvidnosne pomoči grškim bankam, pomoč, če bodo zanjo zaprosili, pa je napovedala tudi prva dama Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Christine Lagarde.

V Bruslju se bodo sicer danes zvrstili novi krizni sestanki, potem ko je pogajanja otežil referendum, na katerem so se Grki odločno izrekli proti ponudbi posojilodajalcev za pomoč v zameno za reforme.

Šef evroskupine Jeroen Dijsselbloem in podpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis sta bila v ponedeljek ostra, da je grški "ne" otežil položaj ter poglobil vrzel med Grčijo in drugimi državami v območju evra.

Komentarjev 8
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 17:36 07.julij 2015.

    No če si Nemčija potem ti tako kot po 2.sv vojni odpišejo praktično vse dolgove. Seveda pa če si Grčija si težko drobtinco odpisa izboriš.

  • Ferluci 13:39 07.julij 2015.

    ...enako kot mi! Ljudje pa še kar slepo zaupajo bedakom!

  • legija 11:11 07.julij 2015.

    Te razvajene Grke je potrebno postaviti na realna tla! Živijo naj od tistega kar ustvarijo, ne pa od tistega, kar si že desetletja sposojajo.