Svet
14 ogledov

Hollandova ljubica ostala brez stolčka

Julie Gayet EPA
Domnevni ljubici francoskega predsednika padajo prva polena pod noge.

Francoska vlada je v nenavadnih okoliščinah blokirala imenovanje igralke Julie Gayet, domnevne ljubice francoskega predsednika Francoisa Hollanda, v ugledno kulturno žirijo. Potem ko so imenovanje na spletni strani institucije že potrdili, je kulturno ministrstvo danes dejalo, da Gayetova ni bila izbrana.

Po poročanju satiričnega tednika Le Canard Enchaine je bila 41-letna Gayetova decembra predlagana za članico komisij s strani direktorja Academie de France v Rimu, Erica de Chasseyja. Akademija je na spletni strani že objavila njeno imenovanje.

Kulturno ministrstvo pa je to danes zanikalo. "Eric de Chassey je predlagal njeno ime ... a se je ministrica (Aurelie Filippetti) odločila, da je ne nominira. Odločitev ni bila podpisana," so sporočili po poročanju britanskega BBC.

Žirija, katere člani sicer niso plačani, vsako leto izbere kakih 15 kandidatov, ki prejmejo štipendije za od 12 do 18 mesecev trajajoč študij in bivanje v Villi Medici v Rimu. Ugleda akademija je bila ustanovljena v 17. stoletju in je tradicionalno podeljevala štipendije nadarjenim slikarjem, kiparjem in arhitektom, v zadnjem času pa je bolj odprta tudi za posameznike s področja literature, filma, fotografije in podobnih področij.

Domnevna afera francoskega predsednika je zavita v tančico skrivnosti. Javnost je pričakovala, da bo Hollande svoj odnos z igralko Gayetovo pojasnil v torek na novinarski konferenci, a je vprašanja na to temo zavrnil. Je pa priznal, da gre za "boleče trenutke" v njegovem zasebnem življenju. Ali je njegova partnerka Valerie Trierweiler še prva dama Francije, bo po njegovih besedah jasno še pred obiskom ZDA, napovedanim za prihodnji mesec.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.