Svet
23 ogledov

Holmes je želel biti Joker

Po pokolu v Koloradu so se znova pojavila ugibanja, ali je mogoče tovrstne zločine predvideti in kakšno vlogo imajo filmi in mediji na splošno na ljudi. Za mnenje smo vprašali medijsko psihologinjo Martino Peštaj.

James Eagan Holmes ni bil vase zaprt in je imel prijatelje. Opisujejo ga kot tihega in mirnega, ki mu je, tako kot drugim doktorskim študentom, ostalo malo časa za druge stvari. Prav zato mnogi še težje razumejo, kaj ga je gnalo k tako krutemu zločinu.

Medijsko psihologinjo Martino Peštaj smo vprašali, ali bi bližnji sploh lahko zaznali, da Holmes načrtuje napad. Pravi, da bi bilo vsako ugibanje o znakih špekulacije. "Dejstvo pa je, da vedno lažje sprejmemo, če tovrstna dejanja zagrešijo ljudje, ki že na prvi pogled ustrezajo naši predstavi o storilcih."

Ob tem poudarja, da ta primer kaže, "kako pomembno je, kaj se dogaja znotraj človeka, in ne le to, kaj kaže navzven, s svojim vedenjem".

Niso krivi nasilni filmi

Kot smo že poročali, se je Holmes na krvavi pohod podal preoblečen v Jokerja, negativca iz Batmana. Mnogi mediji so zato ugibali, da so krivi nasilni filmi, vendar dokazov za to ni.

"Sodobni elektronski mediji imajo pogosto vlogo glavnega krivca, ko gre za podobne pretresljive in nerazumljive dogodke. Vendar pa težko govorimo o neposrednem vplivu medijev na agresivno vedenje posameznikov, tudi raziskave s tega področja ne dajejo enoznačnih odgovorov," pojasnjuje Peštajeva.

Pomembna je identifikacija z liki

Preden "obtožimo" medije, moramo vedeti, katerim vsebinam je bil storilec podvržen in koliko časa. Pomembna pa je tudi posameznikova osebnost. Ob tem Peštajeva opozarja na pomembnost identifikacije z liki, saj si "praviloma izbiramo like, ki so nam zaradi svojih lastnosti blizu, ali pa tiste, kakršni bi želeli biti tudi sami."

Če torej povežemo lik Jokerja in Holmesa, si je slednji očitno želel biti "mojster kriminala". Zakaj in kaj ga je spodbudilo k dejanju, pa je za zdaj še neznanka. Zadnje podrobnosti iz njegovega življenja sicer razkrivajo, da je bil nesrečen v ljubezni in so ga ženske večkrat zavrnile.

Komentarjev 2
  • Maxximus 15:53 26.julij 2012.

    URIAH HEEP...pred vsako poved dodaj besedo verjetno...Ali pa si novodobni Sherlock Holmes??

  • URIAH HEEP 08:01 25.julij 2012.

    Ah spet inside job.Priče izjavljajo, da sta bila dva strelca.Na isti dan so ameriške oblasti izvajale enako vajo, napad na kinodvorano z dimnimi bombami, enako kot 911, ko so izvajali protiteroristično vajo napad WTCja z civilnimi letali...Ta ...prikaži več tip ima oprane možgane in je samo lutka v tej "false flag" napadu, katerega cilj je odprava 2 amandmaja, ki dovoljuje nošenje orožja...