Svet
14 ogledov

Hongkong v primežu protestov

protesti Hongkong
1/3
EPA
Več deset tisoč ljudi je zasedlo ulice Hongkonga, ker želijo sami izbrati glavnega vodjo avtonomnega območja. Do sedaj je namreč odločitev prišla iz Pekinga.

Proteste je sprožila odločitev Pekinga, da lahko prebivalci Hongkonga svojega naslednjega vodjo izberejo leta 2017. Na voljo bodo imeli dva ali tri kandidate, ki jih mora pred tem potrditi večina članov komiteja, nad katerim ima nadzor Peking. 

Protestniki zahtevajo odstop sedanjega vodje, kar pa je ta zavrnil. Prepričan je, da bi njegov odstop, preden bi dosegli uvedbo univerzalne volilne pravice, pomenil nadaljevanje sedanjega modela. Protestnike je pozval, naj se umaknejo z ulic. 

Ti so zasedli ključne točke v mestu, zaradi česar so zaprli nekatere šole in banke. Oblasti so minuli konec tedna na cesto poslale policijo, ki je zoper protestnike uporabila solzivec. Na posredovanje policije se je odzvala tudi Bela hiša in pozvala oblasti k zadržanosti pri odzivanju na proteste. 

Vsi prebivalci Hongkonga sicer ne podpirajo protestov, saj se bojijo, da bi dlje časa trajajoče demonstracije lahko vplivale na odnose s Pekingom ali na njihovo gospodarstvo. Kitajska je proteste označila za nezakonite in je pozvala oblasti v Hongkongu, naj imajo razmere pod nadzorom. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.