Svet
42 ogledov

Hrvaški gorski reševalci imajo dovolj turistov

Reševanje na Kofcah Žurnal24 main Simbolna slika
Hrvaški gorski reševalci imajo dovolj. Želijo, da vlada začne kaznovati vse neodgovorne turiste, ki se v gore odpravijo nepripravljeni.

Reševalci Hrvaške gorske reševalne službe (HGSS) so lani v enem tednu trikrat reševali istega turista z iste stene. Odločil se je namreč, da jo osvoji ne glede na posledice. Zanj so zapravili več tisoč evrov iz državne blagajne, piše Jutarnjilist. Iz svojega žepa ni plačal ničesar. Je pa plačala njegova zavarovalnica, vendar premalo, da bi se pokrili stroški reševanja.

Želijo si več pristojnosti

Reševalci so že večkrat pozvali vlado, naj sprejme ustrezno zakonodajo, ki bi lahko kaznovala neodgovorne ljudi, vendar brez uspeha.

Vodja HGSS Vinko Prizmić pravi, da bi reševalci morali imeti več pristojnosti. Kazni pa bi po njegovem mnenju na hribolazce delovale preventivno. "Prepričan sem, da se turist, ki bi moral plačati svoje reševanje, ne bi odločil za vnovični vzpon. Sploh pa ne dvakrat."

Število akcij na Hrvaškem iz leta v leto raste. Samo letos so opravili že več kot tisoč intervencij, večino v zimskem času, še piše Jutarnjilist.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.