Svet
17 ogledov

Hrvati bi tudi teran

Teran, tako rdeče, da bi mu lahko rekli črno. Žurnal24 main
Hrvati menijo, da gre pri zaščiti imena teran za "prevaro“ in da ime lahko uporabljajo vsi na področju Istre.

Hrvaški kmetijski minister Tihomir Jakovina je v Bruslju v pogovoru z evropskim komisarjem za kmetijstvo Philom Hoganom izrazil prepričanje, da bo Hrvaška lahko proizvajala vino pod oznako teran. Pred tem bi morali priti do rešitve, ki bo sprejemljiva za Slovenijo, Hrvaško in Evropsko komisijo. 

Hogan je predlagal tristransko srečanje med Hrvaško, Slovenijo in komisijo. Po srečanjih na tehnični in ministrski ravni bi po Jakovinovi oceni prišli do rešitve in zaščitili tudi interese hrvaških proizvajalcev terana. 

Židan zavrača možnost pogajanj

Slovenija je leta 2000 zaščitila teran kot izvirno slovenski izdelek, štiri leta potem pa ga je prenesla v sistem zaščite EU. Slovenski minister za kmetijstvo Dejan Židan je prejšnji mesec v Dubrovniku Jakovini povedal, da o teranu ne more več biti pogajanj.

Zaščita imena je "prevara"

Hrvaški evroposlanec Ivan Jakovčić je v pogoru s Hoganom dejal, da gre pri zaščiti imena za "prevaro“. "Zaščitena je vrsta, znano pa je, da vinske vrste ne poznajo meja. Pravico do uporabe imena terana imajo tako hrvaški kot italijanski proizvajalci, ker gre za avtohtono vino in vrsto z območja Istre," so pojasnili iz Jakovčićevega urada.

Jakovčić pričakuje rešitev, ki bo omogočala uporabo imena teran na celotnem zemljepisnem območju Istre. Pred kratkim je tudi uradno od EU zahteval, naj popravi napako, ki jo je storila pri zaščiti terana kot slovenske avtohtone vrsti vina.

Hrvaškega terana v EU ne smejo prodajati

Slovenija je lani prepovedala prodajo terana iz hrvaške Istre v trgovinah v Sloveniji, obenem pa je prodaja hrvaškega vina pod oznako teran prepovedana v celotni EU.

Hrvaška in Slovenija sta sodelovali pri zaščitenih prehranskimi proizvodi v primeru istrskega pršuta. Rešitev je bila dosežene tudi pri zaščiti kranjske klobase.

Komentarjev 5
  • erikkk 20:57 01.februar 2015.

    Že samo ime TERAN zveni samo in zgols pristno slovensko

  • Žurnalček 07:56 18.december 2014.

    Jakovljević je Istran in se dela važnega , ter očitno meša drek pred svojimi volivci !Prevara je Hrvaška Istra , ne pa Teran !

  • Avatar Zala
    Zala 00:30 18.december 2014.

    Židan naj se sklicuje na vino Tokaj. Če Hrvati mislijo, da imajo pravico do uporabe imena Teran, potem imamo tudi Slovenci pravico do uporabe imena Tokaj. Namreč, Mađari so ga zaščitili in mi ne smemo uporabljati istega imena za enako ...prikaži več vino. Da se bomo Hrvatov lažje ubranili, "potegnimo v igro" Mađare in postavimo pod vprašaj pravico do uporabo zaščitenega imena za vino Tokaj. Kakor bodo Mađari goreče branili svoj Tokaj, kar je razumljivo, bomo mi branili svoj Teran.