Svet
4 ogledov

Hrvati zapravljajo pri sosedih

slovenija 11.01.11 denar, placevanje z gotovino, euro, denarnica, foto: nik rova Nik Rovan
Hrvaški državljani živila in izdelke za gospodinjstvo znova vse pogosteje nakupujejo v sosednjih državah, piše Večernji list. Dodaja, da za nakup enake košarice izdelkov v Srbiji in BiH zapravijo do 25 evrov manj kot v hrvaških trgovinah, medtem ko se v Sloveniji splača kupiti le nekaj izdelkov.

Za približno 20 osnovnih živil, kot so moka, olje, sladkor, jajca, meso, sadje in zelenjava bodo Hrvati v Srbiji ali BiH odšteli najmanj 50 kun (6,50 evra) manj kot na Hrvaškem. Če kupijo tudi cigarete, bencin in zdravila, razlike na računih dosežejo tudi več sto kun (več deset evrov), navaja zagrebški časnik. Zdravila so v Srbiji dvakrat cenejša kot na Hrvaškem, pojasnjuje.

V Brežice se splača po le nekaj živil

Kljub nižjemu davku na dodano vrednost (DDV) je Slovenija postala za Hrvate predraga, saj ni več možnosti vračila davka, izpostavlja časnik. Po izračunu Večernjega lista je košarica 20 primerljivih izdelkov v Brežicah za deset evrov dražja kot v Zagrebu. Nakup v Brežicah naj bi bil tudi za 16,5 evra dražji kot v Bosanskem Brodu v BiH.

V primerjavi z zagrebškimi trgovinami so v Brežicah cenejši maslo, limone, pomaranče, piščančji file, morska sol, cedevita, čokolade, sredstvo za pomivanje posod, kokakola in mineralna voda.

V lekarnah so primerjali 13 zdravil, od katerih je bilo za šest v Brežicah treba odšteti manj denarja kot v Zagrebu, so ugotovili v Večernjem listu. V BiH in Srbiji je bilo za 13 zdravil iz košarice časnika treba plačati 33 evrov oz. dvakrat manj kot v Zagrebu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.