Svet
14 ogledov

Izrael napovedal dolgo ofenzivo

Gaza Reuters
Izraelski premier Benjamin Netanjahu je Izraelce pozval, naj se pripravijo na "dolgo kampanjo" v Gazi.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je po današnjem napadu palestinskega gibanja Hamas, v katerem so bili ubiti najmanj štirje izraelski civilisti, napovedal še dolgo vojaško ofenzivo v Gazi. "Akcije ne bomo končali, dokler ne uničimo (Hamasovih) tunelov," je v drevišnjem govoru na televiziji zatrdil Netanjahu.

Kot je dejal izraelski premier, "izraelski državljani ne morejo živeti pod grožnjo raket in podzemnih tunelov", ki jih uporabljajo palestinski borci, "pod smrtno grožnjo od zgoraj in od spodaj". Sodržavljane je opozoril, da morajo biti pripravljeni na "dolgo kampanjo" v Gazi.

Kot je še poudaril, je akcija uničevanja Hamasovih tunelov "prvi korak v smeri demilitarizacije območja Gaze". "Ne bomo omahovali glede razširitve akcij, da bi Hamasu zadali še več škode," pa je dejal izraelski obrambni minister Moše Jalon, ki je skupaj z Netanjahujem nastopil na televiziji.

Po prekintvi spopadov vnovično obstreljevanje

Nasilje na območju Gaze se je sicer danes po relativno mirni noči in začetku dneva ter pozivu Varnostnega sveta ZN k takojšnji humanitarni prekinitvi spopadov ponovno zaostrilo. Palestinska granata, izstreljena iz Gaze, je v regiji Eškol med drugim ubila štiri izraelske civiliste, še najmanj 12 ljudi naj bi bilo ranjenih.

Izraelska vojska je poleg tega Hamasovim borcem danes preprečila vstop na ozemlje Izraela preko tunela, pri čemer naj bi bilo ubitih pet Palestincev, navedbe izraelske vojske poročajo tuje tiskovne agencije. Žrtve, vsaj ranjeni, naj bi bile tudi na izraelski strani.

Prizadevanja za mir neuspešna

Voditelji ZDA, Nemčije, Francije, Velike Britanije in Italije so se danes zavzeli za poglobitev prizadevanj za zagotovitev prekinitve ognja med Izraelom in Hamasom. "Da bi to dosegli, je potrebno povečati pritisk," je v skupni izjavi voditeljev zapisalo francosko predsedstvo.

Ameriški državni sekretar John Kerry pa je po vrnitvi z Bližnjega vzhoda, kjer si je neuspešno prizadeval za zaustavitev prelivanja krvi v Gazi, danes ocenil, da morajo mednarodna prizadevanja za premierje med Izraelom in Palestinci nujno voditi v razorožitev Hamasa.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.