Svet
38 ogledov

Joco Amsterdam oproščen tudi po odločitvi višjega sodišča

Joco Amsterdam. (Foto: Zurnal24) Žurnal24 main
Domnevnega naročnika umora lastnika hrvaškega časnika Nacional Iva Pukanića, tudi višje sodišče opralo krivde.

Prizivno sodišče v Beogradu je danes potrdilo lansko odločitev višjega sodišča, ki je Sretana Jocića, znanega kot Joca Amsterdam, oprostilo obtožb o organizaciji umora lastnika hrvaškega časnika Nacional Iva Pukanića leta 2008. Obenem je potrdilo obsodbo Željka Milovanovića na 40 let zapora zaradi sodelovanja pri tem umoru.

Milenko Kuzmanović, ki je bil obsojen na pet let zapora zaradi pomoči pri umoru - priskrbel je namreč potne liste, s katerimi so odgovorni po umoru zbežali iz hrvaške -, bo medtem moral na končno odločitev še počakati. Prizivno sodišče je namreč njegov primer zaradi hujših postopkovnih napak vrnilo v obravnavo na prvo stopnjo, poroča beograjska tiskovna agencija Beta.

Nasprotno se je prizivno sodišče v danes objavljeni odločitvi strinjalo s sklepom prve stopnje, da iz predstavljenih dokazov nedvoumno izhaja, da je Milovanović nabavil eksplozivno napravo z aktiviranjem na daljavo, ki jo je nato namestil v prtljažnik motornega kolesa, tega pa parkiral tik ob Pukanićevem avtomobilu. Milovanović je bil tudi na Hrvaškem zaradi svoje vloge pri umoru obsojen na 40 let zapora.

Glede Jocića je medtem srbsko prizivno sodišče kot pravilno ocenilo zaključek prvostopenjskega sodišča, da tožilstvo za organizirani kriminal ni uspelo predstaviti jasnih in enoznačnih dokazov o njegovi krivdi.

Plačal naj bi 1,5 milijona evrov

Jociću, bolj znanemu po vzdevku Joca Amsterdam, so očitali, da je v Srbiji organiziral kriminalno združbo, ki je ubila Pukanića in njegovega sodelavca Nika Franjića. Pred tem naj bi se preko Slobodana Đurovića z "neidentificirano osebo" dogovoril za 1,5 milijona evrov plačila za umor Pukanića. Đurović je bil na Hrvaškem obsojen na 22 let zapora.

Jocić sicer trenutno prestaja 15-letno zaporno kazen zaradi napeljevanja k umoru Gorana Marjanovića leta 1995, spominja hrvaška tiskovna agencija Hina.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.