Svet
18 ogledov

Juncker obljublja za 300 milijard investicij

Jean Cloude Juncker, Martin Shulz EPA
Po več tednih zaslišanj komisarskih kandidatov ter usklajevanj in kupčkanj med političnimi skupinami je nova komisija Jeana-Clouda Junckerja potrjena. Naslednjih pet let novih članic ne bo sprejemala.

Evropski poslanci so pričakovano potrdili novo Evropsko komisijo Jeana-Clauda Junckerja. Rezultat glasovanja je bil 423 glasov za, 209 proti in 67 vzdržanih. Za novo komisjo so glasovali tudi vsi slovenski poslanci, razen Igorja Šoltesa (Zeleni), ki se je vzdržal. Del nove komisarske ekipe, ki jo bo vodi Jean-Cloude Juncker je tudi slovenska komisarka Violeta Bulc, ki bo prevzela resor prometa.

Komisija potrjena brez zamude

Kot je znano, je Violeta Bulc druga kandidatka, ki jo je predlagala Slovenija, po tem, ko je Alenka Bratušek, po zavrnitvi pristojnih odborov, od kandidature odstopila. Kljub temu zapletu, zaradi katerega je Juncker na mesto podpredsednika komisije, odgovornega za energetsko unijo predlagal Slovaka Maroša Šefčovica, evropski parlament pa je moral izvesti dve dodatni zaslišanji, zamika pri potrditvi komisije ni bilo. Po današnji potrditvi bo Junckerjeva ekipa petletni mandat začela 1. novembra.

Za Junckerjevo komisijo so, kot so napovedali, glasovali v obeh največjih političnih skupinah, EPP in S&D, ter manjši liberalci (Alde).

Vodja poslancev EPP Manfred Weber je Juckerju sporočil: "Ostani, kakršen si - takšnega te imamo radi."  Letošnja zaslišanja komisarskih kandidatov v parlamentu je celo označil za "veliki trenutek evropske demokracije".

Proti so bili poslanci Zelenih in združene levice ter evroskeptiki in skrajna desnica, vzdržani so bili konservativci (ECR).

Kot vedno je bil zelo oster Britanec Nigel Farage, vodja evroskeptične Evrope svobode in neposredne demokracije (EFDD). "Predlagana ekipa je skupina ljudi brez imen, ki ji nihče ne pozna," je dejal. Proti njej bodo glasovali v prvi vrsti že zato, ker je "v samem temelju nedemokratična".

300 milijard investicij

Juncker je v nagovoru poslancem pred glasovanjem večinoma ponovil obljube, ki jih je izrekel že julija ob predstavitvi programa dela prihodnje komisije - o komisiji kot političnem telesu, ki bo delovalo usklajeno, reševalo strateška vprašanja in spoštovalo načelo subsidiarosti.

Predstavitev obljubljenega 300 milijard evrov težkega investicijskega programa je napovedal že do božiča, izpostavil je fleksibilno uresničevanje pravil pakta za stabilnost in rast, ki pa se ne bodo spreminjala, ter obljubil bolj socialno Evropo.

Glede spornega mehanizma za reševanje sporov med državami in investitorji (ISDS) je zatrdil, da ne bo pristal, da bi tajna sodišča omejevala pristojnosti nacionalnih. Glede širitve EU je ponovil, da bi bilo nerealistično zavajanje, če bi napovedovali nove članice v prihodnjih petih letih.

Luksemburžan pri svoji starosti ne namerava postati diktator, komisarji bodo imeli proste roke pri svojem delu.

Ves čas tako razprave kot glasovanja so bili v plenarni dvorani parlamenta poleg Junckerja navzoči tudi vsi člani njegove komisije - vključno s slovensko članico Bulčevo.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.