Svet
29 ogledov

Kazen za študentke, ki so kritizirale referat

Študentje lahko najamejo posojilo, odplačajo ga lahko z zamikom. (Foto: Žurnal24 Žurnal24 main
Ekonomska fakulteta v Zagrebu je zoper tri svoje študentke sprožila postopek, ker so na spletu kritizirale delovanje referata za študentske zadeve.

Študentke so dobile opomin pred izključitvijo in bile suspendirane, ena za šest, druga devet in tretja dvanajst mesecev. Dekleta so se odzvala na zapis uporabnika družbenega omrežja, ki ni bil prijavljen s pravim imenom. Omenjeni uporabnik se je zelo grafično pritožil glede delavcev v referatu in tega, kako trošijo njegov čas. Njegove identitete niso odkrili, so pa zato ugotovili, kdo sta študentki, ki sta se odzvali na njegovo objavo, ter njuna kolegica, ki se je pritožila na nekem forumu. Vodja referata Robert Fišić je proti trojici sprožil postopek. 

Kot poroča portal 24sata.hr, jih disciplinska komisija ni pozvala na zagovor, kar bi po pravilniku o disciplinski odgovornosti študentov morala storiti. Na domači naslov so jim zgolj poslali odločbo o disciplinskem ukrepu. "Študentke, ki so bile kaznovane, nikoli niso videle niti dobile predloga za začetek disciplinskega postopka niti jih ni disciplinska komisija pozvala na zagovor. Edina stvar je bil poziv v referat, kjer jim je vodja Fišić dal natisnjene komentarje iz Facebook skupine in pred "pričo“ dejal, da bo proti njim sprožil disciplinski postopek, ker jim je dovolj blatenja delavcev v referatu,“ je dejal svetovalec v pisarni varuha študentov Ivan Tomljenović

Tomljenović je ob tem poudaril, da v komentarjih dveh kaznovanih deklet niso bile zapisane žalitve. Študentka, ki je dobila najnižjo kazen, se je pokesala, ker je v svojem komentarju zapisala psovko. Za eno od študentk pa izrečena kazen pomeni izgubo pravice do študija. Ostala sta ji dva izpita, rok za dokončanje študija pa ima 30. septembra prihodnje leto. Kazen, ki jo je prejela, pomeni, da ne bo mogla v roku opravljati izpitov in tako tudi ne diplomirati. 

Komentarjev 1
  • Filipka 10:55 10.december 2014.

    kaj pa svoboda govora? a hrvati niso še slišali za tole?!?