Svet
14 ogledov

Kitajski hekerji naj bi ukradli podatke štirih milijonov uslužbencev

Hekerji Žurnal24 main
V ZDA so vdrli v v računalniški sistem ameriške zvezne vlade in ukradli osebne podatke štirih milijonov javnih uslužbencev. Oblasti so za vdor obtožujejo kitajske hekerje. Vdor in krajo preiskuje FBI.

Urad za upravljanje z osebjem kamor so hekerji vdrli nadzira ozadja iz preteklosti devetdeset odstotkov vseh zveznih uslužbencev ZDA.

To pomeni, da so hekerji lahko prišli ne le do informacij o bančnih računih in drugih osebnih podatkih, ampak tudi o vseh informacijah o preteklosti številnih ministrov in vohunov.

Sicer so hekerji dobili dostop do številk socialnega zavarovanja uslužbencev, ocen njihovega dela in informacije o njihovi izobrazbi in tečajih.

Je za vdorom kitajska vlada ?

Kot poroča Reuters so z ameriške zvezne vlade že sporočili, da so tudi tokratni vdor v računalniški sistem zakrivili hekerji s Kitajske, ne vedo pa ali delujejo po navodilih kitajske vlade. 

Članica ameriškega senatnega odbora za obveščevalne dejavnosti, republikanka Susan Collins  je dejala, da imajo: "Zanesljive dokaze, da za vdorom in krajo podatkov stojijo kitajski hekerji."

Kitajci obtožbe zavrnili

Kitajsko veleposlaništvo v Washingtonu je obtožbe, da so v ozadju napada kitajski hekerji zavrnilo in dodalo, da se tudi sami borijo proti spletnemu kriminalu.

"Prehitro sklepanje in obtoževanje ni le neodgovorno, ampak tudi neproduktivno," sporočajo s kitajskega veleposlaništva. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.