Svet
230 ogledov

Kravji zvonci krivi za pravni spor

Krave Profimedias
Na avstrijskem Predarlskem sta si v laseh kmet in lastnik apartmajev - zaradi zvoncev krav.

Nekoliko neobičajno sojenje poteka na okrožnem sodišču Feldkirch na avstrijskem Predarlskem. Günter Frick, ki je lastnik več počitniških apartmajev, toži kmeta Engelberta Längleja zaradi zvoncev njegovih krav. Le-ti naj bi namreč motili njegove goste. 

"Sredi noči hodijo krave po paši in pijejo vodo. Ko pijejo vodo pa pogosto udarijo ob železno napajališče. To je zelo moteče," je eden od nemških gostov Fricka povedal za avstrijsko televizijsko postajo ORF. Najhuje naj bi bilo po pričanju turista ponoči med 22. in 6. uro, saj takrat zmanjka vode v napajališču in krave udarijo ob prazno korito.

"Na tej zemlji smo že 300 let, sedaj navad ne bomo spreminjali!"

Več pogovorov med kmetom in lastnikom apartmajev niso prinesle želene rešitve, zato se je sedaj Frick odločil, da bo tožil kmeta zaradi prekomernega obremenjevanja okolja s hrupom. 
Prvi dan sojenja pa je potekal nekoliko drugačno kot je večina pričakovala, namesto, da bi stranki sklenili poravnavo, se bo sojenje še nadaljevalo.

Kravji zvonci | Avtor: Profimedias Profimedias

"Zvonci so nedopustni, ne želim kompromisa, želim, da jih ne bo več. Zvonjenje kravjih zvoncev sredi noči lahko primerjaš s hrupom pnevmatičnega kladiva, ki ga nekdo vžge vsakih petnajst minut," je po prvem dnevu sojenje povedal lastnik apartmajev Frick. Mnogo njegovih gostov naj bil zaradi kravjih zvoncev skrajšali svoj dopust.

"Naša družina živi na tej zemlji že 300 let, sedaj navad ne bomo spreminjali. Kravji zvonci so del naše tradicije," je odločen kmet Längle. Pomembni pa naj bi bili zvonci tudi v primeru, ko se krave izbubi, saj "jih tako najhitreje spet najdemo". To pa naj bi bilo v interesu celotne občine, dodaja kmet.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.