Svet
71 ogledov

Krstili najnaprednejšo vojaško ladjo na svetu

Rušilec USS Zumwalt Wikimedia
V ZDA so uradno krstili najmodernejšo vojaško ladjo na svetu, "nevidnega" rušilca USS Zumwalt, ki ga opisujejo za "švicarski nož" med ladjami.

Ladja je po stalnih podražitvah projekta danes vredna kar pet milijard evrov (kolikor znaša celotna slovenska bančna luknja), za ta denar pa ponuja nekatere tehnologije in zmogljivosti, ki jim ni para, z njihovo pomočjo pa bo opravljal naloge iskanja podmornic, za iskanje minskih polj, pomoč pri obrambi ali napadu kopenskih in morskih ciljev, ima celo novo generacijo elektromagnetnega orožja, ki pa je še v fazi testiranj.

Posebnosti USS Zumwaltu, ki nosi ime prodornega admirala Elma Buda Zumwalta, poveljnika ameriške flote v 70. letih minulega stoletja, se pričnejo že pri obliki. S 186 metri je to namreč največji rušilec v ameriški floti, a še večja posebnost je njegova oblika, ki je skonstruirana tako, da radarji ladjo slabo "vidijo" ali pa jo kategorizirajo za ribiško barko. Prav tako ladja valove dobesedno reže in za seboj pušča izjemno majhno morsko sled, poroča Business Insider.

15.000 tonska ladja nima klasične palube, temveč so radarji in drugi senzorji skriti. Poveljniški most je visokotehnološki center, a posebnost ladje je posebno varovano omrežje, prek katerega lahko kapitan nadzira vse sisteme kjerkoli z ladje. Ker so sistemi v veliki meri avtomatizirani, bo na ladji prebivalo le 130 mornarjev in še 28 dodatnih specialistov za zračne operacije. Ladja je poleg klasičnih raketnih sistemov oborožena s posebnim 155-mm topom, katerega projektili dosegajo šestkratno hitrost zvoka, na minuto pa lahko izstreli do deset izstrelkov. Top je še v fazi preizkušanj, njegova posebnost je nevidna radarska slika med neuporabo.

Prav tako je Zumwalt pripravljen za vgradnjo nove generacije laserskega orožja, ki ga ameriška mornarica že testira, njegova posebnost pa je cena izstrelka, saj naj bi drone z neba klatili že za ceno enega evra na izstrelek. 

Čeprav je bila v soboto uradno krščena, pa bo ladja v uporabo prišla šele leta 2016. Namesto 32 sprva predvidenih ladij tega tipa pa bodo zaradi stroškov zgradili le tri.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.