Magazin
192 ogledov

Kako pogosto menjati brisače?

brisača Shutterstock
Kolikokrat menjati brisače? So sploh kdaj zares umazane, če se vanje brišemo čisti? To sta vprašanji, ki si ju morda zastavljate tudi sami. Govorimo o brisačah, v katere se brišemo po tuširanju oziroma kopanju.

Časi vsakodnevnega menjanja brisač se počasi končujejo tudi v hotelih, saj v večini hotelskih sob goste pričaka prijazno povabilo, naj brisače uporabijo večkrat in jih le v primeru, da želijo nove, pustijo na tleh. Včasih sledi še pojasnilo, zakaj vsak dan sveže brisače niso prijazne do okolja, vse skupaj pa je podkrepljeno s številkami o porabljenih elektriki, vodi in praških, potrebnih za pranje. In doma? Čeprav se z njimi brišemo, ko smo čisti (ali pač ne?), brisače niso čiste neskočno dolgo. Po brisanju na njih ostanejo odmrle kožne celice, dlačice in še kaj, vlažna brisača pa je predmet, idealen za pohod kopalniške plesni.

Vedno jih temeljito posušite

Strokovnjaki pravijo, da je po tuširanju brisače zares nujno dobro posušiti. Ne prepogibajte ali zlagajte jih, ampak jih razprostrte obesite na balkon, vrt, sušilec, pozimi na radiator in pustite, da se posušijo. Če se le da, jih ne sušite v kopalnici, razen če je ta dobro prezračena in ni vlažna. Poznavalci opozarjajo, da je kopalnico potrebno obvezno prezračiti po tuširanju/kopanju in ne le medtem. Odprite okno, prižgite ventilator ali vsaj pustite odprta vrata – kroženje zraka je res nujno, saj se kopalnica lahko sicer hitro spremeni v "vlažilnico", ki spomni na terarij. Če brisače vsakokrat dobro posušite, je čisto v redu, če jih menjate na tri ali štiri dni – preprosto povohajte brisačo in vse vam bo jasno, dodaja stroka. Umazane brisače perite na 90 ali 60 stopinj (velika večina brisač je narejenih iz 100-odstotnega bombaža, zato visoke temperature dobro prenašajo) ter jih ne zlagajte, dokler niso temeljito suhe.

V imenu okolja in prihranka

Vsakodnevno menjanje brisač okoljevarstveniki strogo obsojajo, saj je poraba električne energije, vode in praškov preprosto prevelika, na gospodinjstva pa apelirajo tudi s podatkom, koliko lahko z redkejšim menjanjem brisač prihranijo v enem letu. Brisače raje dobro posušite na zraku, tiste za roke pa le menjajte pogosto, sploh če jih uporablja več ljudi in se nikoli ne posušijo, kot je treba. V vlažni kopalnici je to pač težko. In še to: uporabljajte okolju prijaznejše praške, ki jih dozirajte po navodilih na embalaži.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.