Magazin > Lepota & telo
13 ogledov

Vstajanje med službo podaljšuje življenje

Slovenija 03.09.10, zaposlovanje mladih, studentsko delo, pisarna, racunalniki, Shutterstock
Kako pogosto med službo vstanete in se sprehodite? Če ne kadite, verjetno zelo malokrat, kar pa je velika napaka, pravijo strokovnjaki. Sedenje namreč ubija.

Srčne bolezni, težave s cirkulacijo, diabetes tipa 2, prekomerna telesna teža, rak, težave z hrbtenico … Vse te bolezni in težave so pri osebah, ki tekom dneva veliko sedijo, kar dvakrat verjetnejše kot pri ljudeh, ki opravljajo bolj dinamične poklice.

Zdravniki zato ljudem, ki so veliko v pisarnah, svetujejo, da vsaj štiri ure na dan stojijo oziroma se gibajo. Strokovnjaki še poudarjajo, da tudi redno gibanje po službi ne more odpraviti negativnih učinkov celodnevnega sedenja, saj je to za telo premalo.

V Veliki Britaniji so zato začeli z iniciativo Spravimo Britance na noge in prva svarila so že obrodila sadove. Nekateri delodajalci naj bi namreč že razmišljali o visokih mizah, ob katerih bi morali zaposleni stati.

Tistim, ki nimate tako razumevajočih delodajalcev, vodja omenjene kampanje Gavin Bradley svetuje, da si tudi med službo privoščite več kratkih sprehodov, se nekajkrat dvignete s stola ali poskusite določene naloge opraviti stoje.

Komentarjev 1
  • mph 09:36 13.junij 2015.

    Vsekakor pa je stanje cel dan na nogah ful zdravo. :-) Predlagajo zdavilo, ki ozdravi eno in naredi novo bolezen. Jih poznam kar nekaj, ki imajo veliko težav zaradi stoječega dela. Se pa strinjam, da je potrebno pogosto se dvigat, ...prikaži več par korakov sem in tja, malo razgibavanja, ...