Magazin > Lepota & telo
42 ogledov

Z botoksom nad potenje

Uporabo antiperspirantov omejite, saj se lahko lojnice povečajo ali vnamejo. (Fo Žurnal24 main
Ob hujših težavah s pretiranim potenjem se za pomoč obrnite na specialista.

"Za preprečevanje pretiranega potenja se vse bolj uveljavljajo injekcije botulina toksina, ki učinkujejo od šest do devet mesecev," pravi dermatologinja Metka Adamič. Dodaja, da v najhujših primerih v poštev pride tudi kirurško zdravljenje.

Vzrok lahko tudi neznan. Čezmerno znojenje ali hiperhidroza je normalen obrambni mehanizem telesa ob povečani zunanji ali telesni temperaturi, stresu ... Pojavlja se v povsem normalnih stanjih, kot sta klimakterij ali nosečnost. Lahko je tudi eden od znakov nekaterih obolenj, na primer bolezni ščitnice, tuberkuloze ali sladkorne bolezni, pri 0,05 odstotka prebivalstva pa je vzrok zanjo neznan.

Higiena, britje, pudri ...
V vsakem primeru priporoča redno osebno higieno, nanašanje pudra po osušitvi in depiliranje pazdušnih dlačic. "Ob normalnem ali nekoliko povečanem znojenju zadošča uporaba dezodorantov, ob povečanem pa lahko uporabite tudi antiperspirante," svetuje Adamičeva. Toda zadnje uporabljajte le krajši čas, saj se lahko ob trajnejši uporabi žleze znojnice povečajo ali vnamejo, posvari dermatologinja.

Po pomoč v ambulanto
Pri močnejšem potenju dermatologi predpisujejo sredstva, ki prehodno blokirajo izvodila znojnic. Težave precej uspešno zmanjša tudi tekoči puder z urotropinom. "Omenjena sredstva je priporočljivo uporabljati ponoči, ko znojnice mirujejo," pojasni Adamičeva. Pri povečanem znojenju dlani in podplatov je, kot pravi sogovornica, učinkovit postopek z iontoforezo, ki se izvaja ambulantno. Ta postopek je sprva treba ponavljati od dvakrat do trikrat na teden, pozneje pa redkeje, le za vzdrževanje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.