Magazin > Lepota & telo
98 ogledov

Zato je dobro piti mineralno vodo

voda Shutterstock
Boljši spomin zaradi mineralne vode? Strokovnjaki pravijo, da je to mogoče.

Pitje mineralne vode, ki je bogata s silicijem, iz telesa odplakne nevrotoksični aluminij, ki ga že dolgo povezujejo z razvojem alzheimerjeve bolezni. S pitjem mineralne vode tako oboleli ščitijo možgane pred zmanjševanjem kognitivnih sposobnosti, je pokazala raziskava z Univerze Keele. Količina popite mineralne vode, ki naj bi jo pili bolniki, sicer znaša liter na dan.

V raziskavi je sodelovalo 15 prostovoljcev z omenjeno boleznijo in enako število njihovih skrbnikov, ki so vsak dan spremljali stanje svojih varovancev. Bolnikom so pred začetkom izmerili količino aluminija v telesu, nato pa so 13 tednov vsak dan morali spiti liter negazirane mineralne vode. Po končani raziskavi so strokovnjaki pri vseh sodelujočih ugotovili, da se njihove kognitivne sposobnosti v tem obdobju niso poslabšale, kar bi bilo sicer pričakovano, če bolniki mineralne vode ne bi pili, saj alzheimerjeva bolezen vidno napreduje zelo hitro.

Komentarjev 1
  • erikkk 09:45 24.julij 2013.

    Samo mineralno vodo ne bom kritiziral.Kritika leti na plastično embalažo ki povzroča alergije kot so rdeče pikice po obrazi in celem telesu.Mineralno vodo bi bilo dobro spet točiti v steklenicah.