Magazin > Lepota & telo
16 ogledov

Zehanje je nalezljivo zaradi starosti

zehanje Shutterstock
Do zdaj je veljalo zmotno prepričanje, da je zehanje nalezljivo zaradi empatije ali utrujenosti.

Najnovejša raziskava je pokazala, da ljudje z leti manj zehajo v družbi nekoga, ki zeha. Nalezljivo zehanje je bolj povezano s posameznikovo starostjo kot empatijo, kot je bilo sprva mišljeno. Manjšo povezavo ima zehanje tudi z utrujenostjo ali pomanjkanjem energije kot starostjo.

Raziskovalci so se zdaj bolj poglobili v raziskovanje, ali je zehanje zaradi drugih ljudi podedovano, pri tem pa upajo, da bodo lahko pomagali pacientom, ki imajo duševne težave. Pri pacientih z avtizmom in shizofrenijo se posnemovalno zehanje pojavi redkeje, pravijo preiskovalci, tako da bi poznavanje genov, v katerih je zakodirano zehanje, razsvetlilo nove poti za zdravljenje.

Največ zehali mladi

V raziskavi, ki je bila objavljena v reviji Plos One, je sodelovalo 328 posameznikov. Prikazovali so jim triminutni posnetek, na katerem ljudje zehajo. Za vsako zehanje je moral posameznik pritisniti gumb.

Na splošno je zehalo 68 odstotkov vprašanih. Od teh jih je bilo 82 mlajših od 25 let. Od ljudi, starih med 25 in 49 let jih je zehalo 60 odstotkov, tistih, starjših od  50 let, pa le 41 odstotkov.

Vodja raziskave in asistentka profesorja za medicino Elizabeth Cirulli, je povedala, da gre za prvo raziskavo, ki je upoštevala več faktorjev in je tudi največja, kar se tiče števila udeležencev. Ni pa znala pojasniti, zakaj nalezljivo zehanje upada z višanjem starosti. "Velika večina variacij pri nalezljivem zehanju ni pojasnjena," je povedala.

Pod drobnogledom tudi smeh in kašelj

Profesor psihologije Robert R Provine pa pravi, da je bila raziskava univerzalna, saj je prvič pokazala povezavo med zehanjem in starostjo. Pri tem je izpostavil, da bi ugotovitve lahko pomagale pri razumevanju, zakaj sta nalezljiva tudi smeh in kašelj.

"Nalezljiva dejanja, kot sta na primer zehanje in smeh, nas opominjajo, da smo pogosto brezskrbne živali v čredi, da nismo razumska bitja in svojega vedenja nimamo pod popolnim nadzorom," je še povedal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.